Kadına tacizi meşrulaştırma

Harvey Weinstein’ın taciz haberi Türkiye hariç tüm dünyada kıyamet kopardı.

Geçen hafta dünya basınında Hollywood’un en büyük yapımcılarından Harvey Weinstein’ın taciz haberi kıyamet kopardı. Gelmiş geçmiş en büyük skandal kabul edilen bomba patladığında ben eğitim için yurt dışındaydım. Şöyle bir haberlere göz atayım dedim ve ne gördüm, Avrupa’dan Amerika’ya tüm TV programlarında bu skandal... Hemen Twitter’a girdim baktım, bizde birkaç cılız haber var sadece yani konu bizim ülkenin gündeminden teğet geçmiş. Önceleri iyi niyetli bir yaklaşımla ülkemizin o kadar çok meselesi var ki Hollywood kadınlarının taciz ve tecazüvüyle kimsenin uğraşacak hali yok diye düşündüm. Sonra farkettim ki, halihazırda birbirini parçalamakta olan kadın şarkıcıların savaşı hala gündemimizin tepesinde... Hay benim iflah olmaz iyimserliğime... Öyle memleket ahvalinden filan değil, düpedüz ülkemizde kadına yapılan her tür sapkınlığın olağan sayılmasından taciz skandalına ilgisizlik. Alışkanlık icabı, su testisi su yolunda kırılır gamsızlığı cepte, hem de o kırıklar bir gün büyük abilerin bir yerlerini kanatmasın diye, doğrudan pisliklerin üzerine peşin peşin halı döşenmekte! Eğer kadın ihanet ettiyse, bir dolap çevirdiyse hatta herhangi bir vukuatta küçük de olsa bir ihmali varsa, diller fora! Ama bir erkek ise yakalanan, sus pus kesilir ahali... Öyle bir düzendir bu ki ülkemizde, başına bir bela gelmiş, mağdur edilmek istenmiş kadına ilk taşı gene kadına attırırlar. O kadınlar ki erkek egemenliğini kullanarak ancak ayakta durabiliyor olmalarının zaafını utanmadan üstlerinde taşırlar. O yüzdendir ki eğer bir kadının başına bir şey gelirse, sırf kadın olduğu için zaten olağan şüphelidir ülkemizde. Sonunda tacizlere tecavüzlere ihanetlere bir kaza süsü verilir, erkek ve erkekleşmiş kadın dayanışması başladı mı olay mahalinden geçmek bile suçlu olmak için yeterlidir. İşte bu ahval içinde, sapkın patron bey Amerikalı bile olsa, kadın nefretiyle soslanmış erkek dayanışmasına, lal olup susmak yaraşır. Dünya çapındaki bu skandalın, ülkemizde yankı bulmamış olması tacizi meşrulaştırmaktandır.

Haberin Devamı

Kadına tacizi meşrulaştırma

Haberin Devamı

- Harvey Weinstein kimdir: Hollywood’un en ünlü film yapımcılarından, filmleri 81 kez Oscar almış Miramax film şirketinin patronu. Amerika’nın en güçlü adamlarından biri. Öyle ki seçimlerde Obama bile desteğine ihtiyaç duymuş. Aşık Shakespeare, Newyork Çeteleri, Marilyn ile Bir Hafta, İngiliz Hasta, Çığlık, The Aviator, The Reader, Yüzüklerin Efendisi filmlerinden bazıları. Geçtiğimiz hafta Hollywood kadınları, yıllardır bu yapımcının kendilerini taciz hatta bazıları tecavüz ettiğini açıkladı.

- Weinstein’ın taciz veya tecavüz ettiği ünlü kadınladan bazıları: Ashley Judd, Gwyeth Paltrow, Anjelina Jolie, Lea Seydoux, Asia Argento, Rosanne Arquette, Kate Winslet, Cara Delevingne, Kate Beckinsale, Erika Rosenbaum, Game of Thrones’un Cersie’si Lena Headey...

- Weinstein ne yapmış: 30 yıl boyunca Hollywood kadınlarının hemen hepsini taciz, bazılarına ise tecavüz etmiş. Kendisine hayır diyenleri, mesela Mira Sorvino gibi ilk filmiyle Oscar kazanmış pek çok başarılı yıldızın kariyerini bitirmiş. Brad Pitt’in “Meet Joe Black” filmindeki partneri Claris’e Forlani gibi, Weinstein’ı reddettiği için bir anda silinen çok sayıda oyuncu var. Pek çoğunu da Hollywood’dan kovma tehditiyle susturmuş.

Haberin Devamı

Son durum: Weinstein, ünlü kadın oyuncuların birlik olup kirli çamaşırlarını Hollywood kaldırımlarına dökmelerinden sonra, kendi kurduğu ve patronu olduğu Miramax Film’den atıldı. 81 Oscarlı filme imza atan yapımcının Akademi üyeliği de iptal edildi. Fransa yapımcıya verdiği nişanı geri aldı. İngiliz Akademisi Bafta da üyeliğini iptal etti. Eşi Georgina Chapman ise boşanma kararı aldı, tacize uğrayan kadınların yanında yer aldı. Weinstein hakkında İngiltere ve Amerika’da soruşturma başlatıldı. Yıkılmaz sanılan yapımcı bir anda bitti.

Bizde bu olay yaşansaydı ne olurdu?

“Kadınların da adamla otelde, odada vesaire ne işi varmış, eee su testisi su yolunda kırılır onlar da aranmış, Anjelina filan 40’ı geçti, gündeme gelmek için adama iftira atıyor” denir, kadın oyuncular ahlak düşkünü, tacizci saık Weinstein de mağdur ilan edilirdi. Şimdi soruyorum, bu ortamda Twitter’da başlatılan büyük “me too” kampanyasına katılacak yerli oyuncular çıkabilir mi sizce?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR