Sonbahar kokan kitaplar...

Sonbahara yakışan, sizi farklı dünyalara götürecek kitap önerilerim var...

Cumartesileri kendinizi birkaç saat sokağa atanlardan, atıp da kendini kitapçı raflarında bulanlardan mısınız? Bugün kitap kokan dükkanlarda sayfalarını karıştıracağınız ve içlerinden seçip de yarına başlangıç yapacağınız önerilerim var size. Son dönem kitaplardan, öykü, kurgu roman, anı, bilimsel temelli, herkesin kalbine, beynine farklı notalardan dokunacak kitap tavsiyeleri...

Zülfü Livaneli’den iki kitap birden...

Huzursuzluk ve Elia ile Yolculuk. Huzursuzluk, yılın başında çıkmasına rağmen, yaz boyu çok fazla yazıldı çizildi. Çok içerden bir hissi besleyen, aşk, vicdan, merhamet duygularıyla okuyucuyu hikayesinin peşinden sürükleyen bir roman. Yakında dizi film yapmak için yapımcılar kolları sıvarsa şaşırmayın. “Elia ile yolculuk” ise Zülfü Livaneli’nin yazın okuyucu ile buluşturduğu bir anı-yol kitabı. Huzursuzluk romanının gölgesinde kaldığını düşündüğüm bu kitabı, özellikle sinema sanatı ve politika seven okuyuculara tavsiye etmek istiyorum. Zülfü Livaneli ve bu topraklarda doğan efsane yönetmen Elia Kazan’ın, birlikte Anadolu’da yaptıkları seyahati, yıllar içinde kesişen yollarını , ayrı politik koşullarda birbirine dolanan köklerini, Livaneli’nin itiraf gibi satırlarında bulabileceğiniz bir yol roman bu... Sanatçılar açısından içinden geçtiğimiz günlere benzeyen McCarthy dönemindeki ihanetiyle tarihe geçen Kazan’ı, faşizmin kanattığı iki sanatçının Anadolu yollarında kendi geçmişleriyle yüzleşmesini, derin bir duygusal anlatımla dinlemek, tarifsiz bir okuma keyfi sunuyor.

Haberin Devamı

Sonbahar kokan kitaplar...

Melisa Kesmez-Bazen Bahar

Öykü severlere... İçinde 10 tane öykü bekleten, hepsi insanın içine içine işleyen, kaybedişlere ve yeniden buluşlara dair hikayeleriyle bana tam da ”sonbahara ait” hissi veren kitap... Nerdeyse 2 yıl olacak çıkalı. Hele 80’lerde çocuk olanlar muhakkak bu öykülerin dünyasında dolanmalı. Hatta eliniz değmişken yazarın ilk kitabı “Atları bağlayın geceyi burda geçireceğiz” de alınmalı. Kapağında uluslararası prestije sahip 2017 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü Mansiyonu etiketi bulunan “Bazen Bahar”ın 34.sayfasındaki “Beyaz Kelebekler” öyküsüne gelince, kalbinin kapı aralığından sızan tuhaf bir esinti hissedenler, Dostoyevski’nin şu sözünü hatırlamalı, “İster tatlı, ister acı olsun, hatıra insana ıstırap verir.”

Haberin Devamı

Haruki Murakami-Karanlıktan Sonra...

Edebiyat dünyasının yaşayan isimleri benim için Murakami ve diğerleri olarak ayrılır. Bu tamamen öznel bir yaklaşım ve bu sayfa ve tavsiyelerim de tamamen öznel olduğu için bunu itiraf etmekte bir sakınca görmüyorum. Murakami ile daha önce tanışmamış olanlar için bu tavsiyem muhteşem bir başlangıç olacak, eminim. Murakami severler ise eğer henüz “karanlıktan sonra”yı okumamış ve üstelik “gece insanı” dediğimiz gruptan ise hemen bu karanlık ve gizemli serüvene dahil olmalı. Her sene Nobel Edebiyat ödülleri için açılan bahislerde en kuvvetli aday olarak gösterilen ve belki de tam da bu sebepten hep bir sonraki sefere devredilen Murakami, bunca popülerleşirken, edebiyat tacirlerinin elinde nasıl kendini koruyacak, ayrı bir merak konusu. “Karanlıktan Sonra” 2004 yılına ait bir roman aslında ama ülkemizde bu yıl Türkçe’ye çevrildi. Japonya’da Murakami’nin yeni romanı “Kumandanı Öldürmek” yayınlandı bile. Bu arada, 1985 yılında yazdığı “Fırtına Saldırısı” da bu hafta 32 yıllık bir gecikme ile çıktı. Umarım “Kumandanı Öldürmek” için bu kadar beklemek zorunda kalmayız.

Haberin Devamı

Carlo Rovelli - Fizik Üzerine 7 Kısa Ders...

Fizik üzerine yazılmış en önemli kitapların başında gelen “Fizik üzerine 7 Kısa ders“ dünyada 40’tan fazla dile çevrildikten sonra nihayet Can Yayınları ile karşımızda. Bu bir ders kitabı değil. 72 sayfada Fizik kuramlarına genel bir bakış sağlayan ve evreni algılamamızı kolaylaştıran bu kitap her yaştan herkesin okuyabileceği bir düzeyde ve herkesin evinde mutlaka olması gereken bir önemde. Özellikle, ülkece bilimin yasalarından hızla koptuğumuz şu günlerde...

DİĞER YENİ YAZILAR