Çocuğumu iyi bir lisede nasıl ekonomik okutabilirim

Çocukları, iyi ama ekonomik bir lisede öğrenim görmesi için velilere tavsiyeler...

Geçtiğimiz hafta, "TEOG'da asrın kaosu" başlıklı bir yazı yazmış ve bu sene liseye geçiş için yapılan TEOG sınavının aşırı kolay olmasından sebep, okulların taban puanlarının yükseleceğini öngörüp, yerleştirmede kaos olacağını iddia etmiştim. Bu hafta, TEOG ile öğrenci alan, yabancı dilde eğitim veren özel liseler taban puanlarını açıkladı. Tahmin ettiğim gibi puanlar yükseldi. Eğer siz de bu kayıt trafiğindeki velilerdenseniz lütfen geçen haftaki, yani 10 haziran yazımı okuyun. Kayıt sürecinin nasıl işleyeceğini, dikkat edilmesi gereken önemli noktaları adım adım anlatmaya çalışmıştım. Şu an ise, geçen haftaki yazımın üzerine çok sorulan bir soruya cevap olabilecek fikirlerimi paylaşmak istiyorum.

"Çocuğum iki sınavda da tam yaptı ama yabancı özel okulların ücretini karşılayamıyorum, ne yapmalıyım?" Çocukların başarısını en doğru şekilde değerlendirmek isteyen ama maddi imkanları kötü olmasa da mesela yatılısı 108 bin lirayı bulan Robert Kolej'in astronomik ücretine durumu el vermeyen pek çok ailenin zihnini şu an bu soru meşgul ediyor. İki sınavı da tam yapan çocukların en azından daha ekonomik ama ismi iyi bir lisede öğrenim görmesi için izlenecek yollardan bahsedelim.

Haberin Devamı

Ekol okullardan burs almak zorlaştı

Ekol okul diye adlandırdığımız, asırlık, yabancı ülkelerle bağlantılı okullardan burs almak. Bu sene maalesef biraz zor, çünkü "full"ler havada uçuşuyor. Robert Kolej geçen sene daha fazla puan düşmemek için epey burs dağıttı ama bu sene ihtiyaçları olmaz. Ancak, çok ciddi ihtiyaç sahibi olan aileleri değerlendirirler. Saint Joseph Fransız Lisesi birinci girene yüzde 100, ikinciye yüzde 50 şeklinde az sayıda burs veriyor. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, MEB'in kuralı gereği sadece üç ihtiyaç bursu veriyor, başarı bursu vermiyor. Saint Benoit Fransız Lisesi de başarı bursu verebiliyor. Az sayıda ekol okul az sayıda burs veriyor kısaca. Umut verici olmasa da okullarla görüşmekte fayda var.

Haberin Devamı

Özel liselerden burs almak daha kolay

En kolay ve en çok tercih edilen yöntem bu. Her oranda burs bulmak mümkün. Koç Lisesi, bu yıl oldukça yüksek puanla alım yapar. Ama puanını iyice yükseltmek ve Robert Kolej ile yarışında hız almak için, tam puanlı öğrencilere burs verebilir. Özellikle şehir dışından gelecekler için cazip Koç Lisesi, çünkü yatılısı var. Yatılısı olan ve genellikle yüksek puanlara burs veren bir başka okul Bahçeşehir Fen Lisesi ise özellikle Fen ağırlıklı olan çocuklar için iyi bir seçenek. Bilfen Fen ve Anadolu Liseleri, Işık Okulları, Alev Lisesi (Almanca eğitim düşünenler için Avusturya Liseliler Vakfı Lisesi) burs almak için görüşülecek okullar. Bu okullar Fen lisesi ya da yabancı dil eğitiminin ağırlığı ile en çok tercih edilen okullar.
Daha standart lise eğitimi veren özel okullar zaten tam yapan öğrencilere burs verirler. Ama sırf "özel okulda okusun" diye "burs" adı altında herkese indirim yapan okulların eğitim düzeyi, çocuğunuzu tatmin edecek mi, işte buna çok dikkat edin!
Efsane okullarda dersler boş geçiyor
En başta yer alması gereken okulları en sona attım çünkü devlet okulları maalesef felaket durumda. En efsane okullardan Kadıköy Anadolu Lisesi'nde bile dersler boş geçiyor. Festivalleri iptal ediliyor. İzmir'in efsanesi Bornova Anadolu Lisesi de ne yazık ki aynı durumda. Hazırlıkları olsa da dersler yabancı dilde yapılmıyor. Nispeten iyi olan İzmir ve Ankara Atatürk Lisesi, İzmir - Ankara Fen Lisesi, İstanbul ve Çapa Fen Lisesi var. Galatasaray ve İstanbul Erkek Lisesi -şimdiki adıyla İstanbul Lisesi- gibi en önemli iki ekol devlet lisesinin bile içi kaynıyor, eğitim kadroları ile ilgili ciddi sorunlar yaşanıyor. Ama o kadar yüksek dereceli öğrenci alıyorlar ki, çocuklar kendi çabaları ile okulu başarılı kılabiliyor. Ayrıca İEL-Almanca, Galatasaray Lisesi Fransızca olmak üzere, tüm dersler bu iki okulda yabancı dil okutuluyor ve yabancı hocalar eşliğinde eğitim veriliyor. Yurt dışı geçerli diploma imkanları ve Türkiye'de Galatasaray Lisesi için Galatasaray Üniversitesi, İEL için yeni kurulan Alman Üniversitesi'ne girişte ayrıcalıkları var.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR