TEOG'da asrın kaosu...

"Gelen gideni aratır" atasözü sınav sistemimiz için söylenmiş sanki! Her yıl, "bu en kötü yıl" diyoruz.

‘Her sene, "bu en kötü yıldı" diyoruz ama maalesef yanılıyoruz. Son 4 yılki TEOG sınavlarını, yeğen, kuzen ve geçen yıl kendi kızım kontenjanından yaşamış, biraz da eğitim meselesine takmış bir veli olarak, konuya son derece hakimim. Bu konuda hiç mütevazı olmak falan istemiyorum, son 4 senedir, okul puanlarına dair tüm tahminlerim 12'den vurdu. Siz tabii yine de uzmanların sesine kulak verin ama "hekimden sorma çekenden sor" derim. Bu yıl da kayıt takvimi açıklandı, 17 bin full çıkaran, 76 bin civarı tek yanlışı olan öğrenci sıralamasıyla, MEB asrın kaosunu yarattı. Fırtına henüz kopmadı. Ay sonu başlayacak kayıt dönemi, tarihe geçecek kasırgalara sebep olacak. Demedi demeyin ve mümkün mertebe çocuğunuzu kollamak için lütfen önerilerime kulak verin. Yanılırsam, burdayım efendim, gelin beklerim.

Dikkat önemli!!!

Aynı anda hem özel okul hem Devlet okulu tercih edemezsiniz! www.meb.gov.tr adresine "tercih işlemleri" için giriş yaptığınızda, "tercih yapmak istiyorum" ve "özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım" şeklinde 2 seçenek çıkacak karşınıza. Özel okul ve yabancı dilde eğitim veren kolejlere girmek isteyenler "tercih yapmayacağım" seçeneğini işaretleyecek. Böylece sistem sizi bir havuzda tutacak. Özel okula kayıt esnasında, gireceğiniz okul sizi havuzdan çekip kayıt yapacak. Özel okulları tercih edenler, Anadolu Liseleri yerleştirmesinin dışında kalacak. Ancak, yerleşmeler tamamlandığında, boş kalan kontenjan olursa, 14 Ağustos'ta başlayacak "nakil dönemi" içinde yeniden başvurular yapılabilecek.

Haberin Devamı

Özel okul ya da kolejlere tercih yapacaklar

-Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım" seçeneğini işaretleyin.
-Sakın, geçen yılki taban puanlara aldanıp hesabınızı yapmayın. Bu yıl, puan enflasyonu var. İkinci sınavı nerdeyse yok sayarak hesabınızı yapın. Ya da okulların geçen seneki yanlış sayılarını nerdeyse yarı yarıya ya da yüzde 40 düşecek şekilde hesaplayın. Yani, geçen yıl TEOG 1 ve TEOG 2 toplamı yaklaşık 6 yanlışla almış bir okul bu sene 4 yanlışta kalabilir. Bu yüzden "nasılsa puan düşer bekleyelim" demeyin, ilk etapta listeye girdiğiniz okula kayıt yaptırıp, kendinizi garantiye alın ve aklınızdaki diğer okulu öyle bekleyin. Dimyata pirince giderken, eldeki bulgurdan olmayın. Tahminimce bu sene kontenjanlar çok çabuk dolacak, geçen yılki puan düşüşlerine bakıp açıkta kalmayın.
-Okullar ay sonuna doğru taban puanlarını açıklayacak. Unutmayın, bu puanların bir önemi yok. Arz-talep meselesi. Bir okul, açıkladığı taban puana inmek zorunda değil. Örneğin, 860 taban puan açıklayan bir okul, ön kayıt yaptıran öğrencilerin puanını sıralayarak alım yapacağı için, 870'de kontenjan doldurup, kayıt kapatabilir. Tabii geçen yılki gibi, sınavın zorlu geçtiği yıllarda tersi de mümkün. Okul, kontenjan açığı kaldığında, taban puanı düşürerek öğrenci alımına devam edebilir. Ama bu sene, önceki tüm yıllara kıyasla soruların kolaylığından dolayı bırakın puanlarda düşüşü, öğrencileri yerleştirmek için, devamsızlıktan, doğum tarihinde ay önceliğine kadar sıralama yapacak okullar olacak.
-Taban puanı tutan okullara önce internette ön kayıt yaptıracaksınız. İstediğiniz okulların internet sitesini her gün takip edin. Çocuğunuzu göndermeyi düşünmediğiniz okullara da boş yere ön kayıt yaptırıp, listeleri daha da kaotik hale getirmeyin. Okullar asil ve yedek listeleri kendi internet sitelerinden yayınlar. Kayıt için ertesi gün gidip, okulda sıranızın gelmesini beklemek zorundasınız. Okulların internette açıkladığı saati 1 dakika bile geçirseniz, kapıda kalıp hakkınızı o gün için kaybedeceğinizi unutmayın. Yerinize bir eş-dost-akraba gönderecekseniz, noterden vekalet verin. Okulda isimler okunurken, tuvalette olsanız bile hakkınızı kaybedersiniz.
Devlet okulunu seçecekler
-"Tercih yapmak istiyorum" seçeneğini işaretlediğinizden emin olun.
-Tercih yaparken, her zaman yapıldığı gibi, geçen yıllara göre, çocuğunuzun puanından biraz daha yukarda olan okullardan listelemeye başlamayın. Bu sene zaten puanlar uçacak. Unutmayın, yerleşmede sıralama önemli. Aynı puandaki öğrenciler arasında, aynı okulu üst tercihine yazan öğrencide oluyor öncelik. O yüzden, "ya tutarsa" demeden, ayağınızı puanınıza göre uzatıp, mantıklı bir sıralama yapın. Gerçekten istediğiniz ve puanınıza uygun okulları, listede yukarı yazın.
-Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra, takibe devam edin. Özel ya da Devlet, boş kalan kontenjanlara geçiş hakkınız olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR