Donuyoruzzzzz...

Kutuplara dönen illerimizi geçin, İstanbul bile 0 derecenin altında. Gelin, kış soğuğu ile ünlü dünya kentlerine bir bakalım.

Küresel ısınma lafını duyunca çığlık atasım geliyor. "Küresel ısı değişikliği" tanımın doğrusu. Zaten mevzubahis "ısınma" olsaydı şu anda çenemiz takırdayarak soğuktan titriyor olmazdık. Sanırım bu "küresel ısı değişikliği" meselesinde tüm iklimler terse dönerken bizim payımıza "donmak" düştü. Malum memleketimizin en güzel özelliklerinden biri iklimidir. Bilhassa, İzmir, Antalya hatta İstanbul bile kış aylarında Paris, Londra gibi insanın içini donduran Avrupa kentlerinde yaşayanlar tarafından kıskanılır. Biz buralarda üzerimizde kalın paltolarla gezerken, yanımızdan açıkta biri geçerse biliriz ki o kuzeyden gelmiş bir Avrupalı turisttir. "Ah canıııım, bunların memlekette güneş yok ya aylardır, iki damla bulunca n'apacağını şaşırdı gariban" diye dalga geçmişliğim çoktur mesela. Eeee ne demişler, "gülme komşuna gelir başına!" Memleketimizin güzel havasıyla fazlaca böbürlendiğimiz için cezalandırıldık mı acaba? Zaten neresinden tutsan elinde kalır haldeki memlekette bir "havamız" vardı, o da atmosferdeki delikten kaçtı. Bakın, ben bu satırları yazarken, tepemden resmen buz yağıyor. Derece hep eksilerde. Biz böyle dona duralım, asırlardır karlar altındaki Avrupa gayet ılıman bir kış geçiriyor. Her şeyimizde gözü olan "dış mihraklar", "kışımızı da mı çaldı" diye düşünmeden edemiyorum. Bırakın kutuplara dönen doğu illerimizi, İstanbul bile 0'ın altında. Gelin, kış soğuğu ile ünlü belli başlı büyük kentlerde şu an hava durumu nasıl bir bakalım. Sonra, yazın "af, pöf, bıktık sıcaklardan" diye şikayet etmeyelim. Hatta, yaz duasına çıkalım ki şu üzerimizdeki lahana gibi gibi kat kat yük altında bile titremekten bir an önce kurtulup, sıcağın o hafif, özgür, pratik havasına kavuşalım. Bir daha da "kış güzellemeleri" yapan romantiklere aldanmayalım.

Haberin Devamı

Küresel ısı değişikliğinde bizim payımıza donmak düştü...

Stockholm bile bizden sıcak!

- Chicago: Her zaman buz saçaklarıyla ABD'de haberlere konu olan, tarihinde eksi 50'yi bile görmüş olan Chicago, an itibari ile İstanbul ile aynı derece.

Haberin Devamı

- Londra: Kışın, sıcak ülkelere uçan göçmenler misali azıcık ısınmak için ülkemize gelen İngilizlerin başkenti Londra, şu aralar en ılıman iklimli şehrimiz İzmir'den sıcak. Bu günlerde, Bodrum ve Antalya daha yeni Londra'nın sıcaklığını yakalayabildi. Geçtiğimiz haftalarda güneyimiz bile kuzey Avrupa'dan soğuktu.

- Prag: Bu kış üzerimden çıkarmadığım çok kalın bir montum var, onu da yıllar evvel Prag seyahatinde donmayayım diye almıştım. İstanbul'da o kadar soğuk olmadığı için ancak soğuk yerlere seyahat ederken dolaptan çıkarıyordum ama bu sene üzerimden çıkaramıyorum. "Allah'ım bu soğukta nasıl yaşıyorlar" dediğim Prag bile şu an İstanbul'dan 4 derece daha sıcak.

- Berlin: Bodrum'da çok komşum var Berlin'de yaşayan. Her yaz sonu ayrılırken "aaaah ah bitti sıcak havalar, biz şimdi donmaya gidiyoruz" derlerdi. Şu anda Berlin İstanbul'dan 4 derece sıcak.

- Paris: "Çok güzel şehir de kışı adamın içine işliyor" derdim. Şu an Antalya'dan sıcak olduğunu görüp, kaderimize ağlarım.

Haberin Devamı

- Lüksemburg: Hani daha da kuzeye bakalım dedim ama nafile, Lüksemburg güneşli ve bizim mahalleden 7 derece yukarda.

- Stockholm: E artık nerdeyse bir kutuplardaki köyler kaldı, bizimle karşılaştırmadığım. Kuzey'in en tepesindeki büyük kentlerinden ve en dondurucu olanlardan Stockholm'de sıra. En azından, "hahaaa refah tavanda ama ne yapayım zenginliği o kadar soğuk olduktan sonra" filan diyerek bir teselli buluruz dedim ama olmadı. Stockholm'dan gelen bir arkadaşım "aaay burası sıcak sanırdım bizim ordan soğukmuş" deyince, elimin tersiyle kendisini boğaz sularına atasım geldi ve fakat maalesef haklıydı. Şu anda, İsveç'in Başkenti, Buzlar prensesi Stockholm bile Sultan İstanbul'dan 2 derece yüksek ısıda. Özetle bu kış, İstanbul - Ankara, Kanada kıvamında. Bu hafta eksi 30'u gören Ağrı'yı, kış boyu eksi 15 ile eksi 25 arası seyreden Iğdır, Muş, Kars, Erzurum'u ise mukayese edecek şehir bulamadım. "Hay bin Küresel ısı değişikliği", "Hay bin Ozon deliği!"

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR