Yaşanacak şehir Valensiya

Paella’nın başkenti Valensiya, Mağribi esintili mahalleleriyle tam yaşanacak bir şehir. İspanya’nın üçüncü büyük şehrinde pilavın dışında keşfedecek pek çok lezzet ve mekân var.

Tam yaşanacak yer” deriz ya işte öyle bir yer Valensiya. Şimdi bunu dediğim için, “burayı beğenmiyorsan git orda yaşa” diyen “vatanını sevmezler” çıkacaktır ya siz boşverin onları ve bir göz atın yazdıklarıma. Neden olmasın? Neden, yaratılış itibari ile her yerden daha güzel olan pek çok şehrimiz, içinde bulunduğu kirli, keşmekeş ve özensiz havadan kurtulmasın? Biraz gayret, biraz vizyon bize gereken. Olmadı “hazır yapılmışı var” diyelim, azıcık kopya çekelim gitsin. Karşınızda bugüne kadar karşılaştığım en huzurlu şehir, Valensiya...

Yaşanacak şehir Valensiya

Valensiya hakkında her şey

Yeşil ama yemyeşil... O kadar ki, sanki şehrin içine park alanları yapılmamış da, kent koca bir parkın içine yerleştirilmiş gibi. Küçük bir şehir ama caddeleri çok geniş. Kentin ortasından geçen geliş - gidiş yolları, asırlık ağaçlarla bezeli yürüyüş yolu ayırıyor. Hele şehrin Bilim Sanat Müzesi kompleksinin bulunduğu ucundan başlayan, bir dere yatağından dönüştürüldüğü için şehrin altını boydan boya geçen “Turia bahçeleri” var ki, anlatmakla olmaz. Üzerinde bulunan tarihi 18 köprü ile şehir yaşamının içine geçmiş olan bu olağan üstü vaha her an cıvıl cıvıl insan dolu.

Haberin Devamı

Gel de huzur bulma...

- Hiç ama hiç havalı değil... Hele öyle fazla bir lüks, kokoş, özenti hiç değil... Hani ünlü markalarla dolu şık sokaklar filan ya da aniden fiyatların 5’e katlandığı sosyetik kafeler yok. Hava hep ılık olduğu için zaten adım başı meydan olan şehir sanki kocaman bir açık hava “kafe”si gibi.

- Küçük butikler için, kesişen şu caddeleri ziyaret edin, Calle Colon, Calle Sorani, Calle Jorge Juan. Bir de Carmen bölgesinin sokak araları...

- Canlı ama çok canlı... Üniversite kenti olduğu için genç nüfus yoğun. Akşamları, her yaş kendi grubuyla yemeğe çıkıyor.

- Renkli ama çok renkli... Eski şehir içinde bulunan “El Carmen” bölgesini muhakkak gezin ve çoğu “Manga” stili muhteşem sokak resimlerinin izini sürün. Marina yakınındaki, Küba’yı andıran, şehrin en eski ve en renkli mahallesi El Cabenyel’i keşfedin.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR