Eğitimde fena "çaktık"

Uluslararası değerlendirme testi PISA sonuçlarında dibe vurduk. 72 ülke arasında ilk 50 arasında bile değiliz. Matematikte öğrenciler arası eşitsizlikte ise dünya birincisiyiz...

Sabahın kör karanlığında çocukları okula yolluyoruz, cumartesi-pazar demeden ders çalıştırıyor hatta sınav senesinde hafta sonu da okula gönderiyoruz, boğulana kadar ödev yaptırıyoruz. Göz açtırmadan test çözdürüyoruz, sınav altı edip bunalıma sokuyoruz gene de eğitimde fena "çakıyoruz"! Vah halimize!

Ufukta ekonomik refah görünmeyecek...

Uluslararası değerlendirme testi, PISA sonuçları açıklandı. 72 ülkeden, 15 yaşındaki öğrencilerarası yapılan bir sınav PISA. Avrupa Ekonomi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı yani kısa adıyla OECD yürütüyor bu çalışmayı ve üç yılda bir dünya genelinde tekrarlanıyor. Ezbere dayanan, hatalı sorularla bezeli, düşünen bireyleri eleyen sınavlara göre öğrenci yetiştirdiğimiz için, PISA'da her seferinde yinelediğimiz başarısızlığımız sürpriz olmuyor doğrusu. Ama bu defa durum farklı. Bu hafta açıklanan sonuçlar, zaten kötü olan eğitimimizin geçen yıllara göre iyice kötüleşip, dibe vurduğunu ispatlandı. Kıbrıs, Moldovya ve Arap Emirlikleri'nin gerisinde, Trinidad ve Tobago (Karayipler'de 55 bin nüfuslu bir ada) ile beraberiz. Singapur, Japonya, Estonya, Çin, Finlandiya lider. Boşverin dolar kurunu, Merkez Bankası faizini, ekonomik krizi, Türkiye'nin geleceğini tehdit eden asıl " eğitim krizi". Ortaya çıkan tablo gösteriyor ki, derhal iyi niyetli ve radikal çözümler üretilmezse, Türkiye için ufukta ekonomik refah ve kalkınma görünmeyecek.

Haberin Devamı

Matematik ve fende dibe vurduk

Eğitim ve ekonomi nedense ülkemizde ayrı meseleler gibi ele alınır. Ekonomik kalkınma planları yapılırken, eğitimden bahsedilmemesi de bunun ispatı. Ekonomik kriz, faiz, döviz, Merkez Bankası, dış borçlar, iç yatırımlar, uluslararası ticaret konuları bir arada konuşulurken, eğitim politikalarından bahsedildiğini duymayız hiç. Büyük hata! Çünkü, ülkelerin gelecekteki ekonomik kalkınması, bugünkü çocukların eğitimi ve gelecekte yapacaklarıyla doğrudan ilintilidir. Zaten, eğitimi mercek altına alan PISA testinin, "Ekonomi ve Kalkınma Teşkilatı" tarafından yapılması bunun apaçık bir göstergesi. Matematik, fen ve okuduğumu anlama alanlarını ölçen testin amacı, ülkelerin bugünkü eğitimine bakarak, gelecekteki ekonomi ve kalkınma endeksi hakkında bir fikir sahibi olarak, uluslararası yatırımları ve ilişkileri planlamak. Özetle, bugün PISA testinde ülkenin sıralaması kaç ise, gelecekte sanayi ve bilimde de kuvvetle ihtimal o sırada olacağı öngörülüyor. PISA sonuçlarında iyiden iyiye dibe vurduğumuzu gördük. 72 ülke arasında ilk 50 arasında bile değiliz. Daha kötüsü, örneğin matematik alanında öğrencilerarası eşitsizlikte dünya birincisiyiz. Yani ülkenin büyük kısmı aslında dünya sıralamasında en sonda ama bir grup nispeten iyi durumda olanlar sayesinde ancak dipteki 20 ülkeyi geçebiliyoruz. Lafın özü, zaten kötü olan eğitim durumumuz, 12 yıl önceki sonuçlardan daha geriye gitmiş durumda. Özetle, acil olarak eğitim sistemi top yekün değiştirilmezse, ibreler gelecekte Türkiye ekonomisinin en sonlarda yer alacağına işaret ediyor.

Haberin Devamı

Finlandiya kendi geleceğini baştan yazdı

Haberin Devamı

Peki artık dibe vurmuş olan eğitimimiz düzelir mi? "İstenirse", evet... Bunu romantik bir iyimserlik içinde söylemiyorum. Hep verdiğim örneği tekrar etmek istiyorum, Finlandiya yaptı oldu. PISA sonuçlarında gayet vasat sonuçlar alan Finlandiya, eğitimi ters yüz ederek, kendi geleceğini baştan yazdı. Çoğu alanda birinci ya da çok üst sıralarda yer alıyor şimdi ve eğitim reformlarıyla dünyada örnek gösteriliyor. İşin ilginç olan yanı "Yaptık oldu, birinciyiz daha ne isteriz" diye durmuyor Finlandiya. Eğitimde liderlikle yetinmiyorlar, artık kendileriyle yarışıyorlar ve daha iyisini istiyorlar. Geçen ay yapılan resmî açıklamaya göre yeniden büyük bir eğitim reformu yapacaklar ve bu defa bildiğimiz usul derslerin tümünü kaldırarak bambaşka bir eğitim sistemi deneyecekler. Merak edenler bu yeni sistemle ilgili detayları 27 Kasım tarihli yazımda bulabilirler. Bizde de reform yapılmalı. Hala oğlu, amca kızı, senden-benden demeden, Türkiye'deki en iyi eğitimcileri toplamalı, PISA'da çok başarılılar özellikle nüfusu kalabalık Asya ülkeleri incelenmeli, "ben bilirim" inadından vazgeçilmeli. Acilen, şu anki eğitiim sistemine "sil baştan" demeli ve A'dan Z'ye reforma gidilmeli. Aksi halde gelecekte çocuklarımızı bekleyen "bittiğimizin resmi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR