Gazete Vatan Logo

Berlin’den Ankara’ya diplomatik hamle

Alman hükümetinin Ankara’ya karşı Brüksel ve AB başkentleri nezdinde hamle yaptığı öğrenildi

Berlin’den Ankara’ya diplomatik hamle

Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşlarının serbest bırakılması taleplerine olumlu karşılık alamayan, bunun üzerine Ankara’ya yönelik politikasını sertleştiren Almanya’nın, Avrupa Birliği’nde kritik diplomatik bir hamlede bulunduğu öğrenildi. Deutsche Welle Türkçe’nin diplomatik kaynaklara dayandırarak yayınladığı habere göre, Almanya’nın AB Dönem Başkanı Estonya ve diğer AB başkentleri nezdinde yaptığı girişimler, Türk hükümetinin Gümrük Birliği konusundaki beklentileri boşa çıkaracak nitelikte.

Estonya ile temas

Merkel hükümetinin, 1 Temmuz’da AB Dönem Başkanlığını üstlenen Estonya ile temaslarında, Türkiye ile Gümrük Birliği’nin güncelleştirilmesi konusunun, “hiç bir şekilde gündeme alınmaması” yönünde beklentisini ilettiği, bunun gerekçelerini anlattığı öğrenildi. Estonya Başbakanı Juri Rates önceki gün Ankara’da yaptığı temaslarda mülteci anlaşmasının onlar için kıymetli olduğunu söyleyerek Türkiye’ye teşekkür etmiş ancak Gümrük Birliği anlaşması konusunda açıklama yapmamıştı.

Başkentlere telefon

Haberin Devamı

Yine DW’ye konuşan diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan Almanya’nın bugüne kadar Gümrük Birliği’nin yenilenmesi, genişletilmesi konusunda AB içinde başı çeken ülkelerden olduğunu, ancak son gelişmelerin ardından tutumunu tamamen değiştirdiğini kaydetti. Gümrük Birliği‘ni güncelleme konusunda AB ile Türkiye arasında müzakerelerin başlayabilmesi için, AB üye devletlerinin Komisyon’a yetki vermesi gerekiyor. Kulislere göre Almanya, bu yetkinin hazırlık sürecine dahi yeşil ışık yakmayı planlamıyor. Bunun yanı sıra Alman hükümetinin bu yeni pozisyonu konusunda yalnızca AB Dönem Başkanlığı ve AB Komisyonu ile değil, diğer AB başkentleriyle de eşzamanlı görüşmeler yaptığı, diplomatik girişimlerle bu yeni yaklaşımına destek istediği öğrenildi.