Gazete Vatan Logo

Bergdahl kararı Trump’ı kızdırdı

Başkan Donald Trump, Amerikan yargısının Afganistan’da Taliban’a esir düşen asker Bowe Bergdahl’a idam cezası vermemesine tepki gösterdi

Bergdahl kararı Trump’ı kızdırdı

Afganistan’da görevliyken üssünden firar eden ve Taliban militanlarına esir düşen Amerikalı asker Bowe Bergdahl’ın yargılandığı dava sonuca bağlandı. Askeri mahkeme, Bergdahl’ın ordudan ihraç edilmesine ve 10 bin Dolar para cezası ödemesine hükmetti. Karara Başkan Donald Trump’ın tepkisi gecikmedi. Seçim kampanyası boyunca Bergdahl’ın idam edilmesi gerektiğini söyleyen Trump, duruşma sonrasında sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu karar ülkemiz ve ordumuz için utançtır” ifadelerini kullandı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları, Vietnam Savaşı sırasında orduya katılmayan Trump’ın Bergdhal’la ilgili sözlerini ‘ironik’ bulduklarını belirtti. Bergdahl’ın avukatı Eugene Fidell ise Trump’ın yargının bağımsızlığına müdahale ettiği yorumunda bulundu. 2009 yılında nöbet yerini terk ettikten sonra Taliban tarafından kaçırılan ve beş yıl esir kalan Berghal, örgüt üyesi beş mahkumun serbest bırakılması karşılığında özgürlüğüne kavuşmuştu. Takas anlaşması eski Başkan Barack Obama döneminde tartışmalara yol açmıştı.

Haberin Devamı

Karar duruşmasına üniformasıyla giren Bergdahl, mahkeme binasından sivil kıyafetlerle çıktı. Bergdahl’ın, ordudan firar ve silah arkadaşlarını tehlikeye atmak suçlarından 14 yıl hapsi isteniyordu.

Ivanka’yı onlar korudu

Dünya Kadınlar Asamblesi’nin yıllık toplantısına katılmak için Japonya’ya giden ABD lideri Ivanka Trump’ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump’ı ziyareti sırasında, Tokyo Metropolitan Polisi’ne bağlı kadın memurlardan oluşan bir birimin koruduğu açıklandı. Polis sözcüsü, Tokyo Emniyet Teşkilatı içerisinde ilk kez sadece kadınlardan oluşan bir birim kurulduğunu ve bu birimin ilk görevinin Ivanka Trump’ın güvenliğini sağlamak olduğunu belirtti.

Asya turu başladı

ABD Başkanı Donald Trump, eşi Melania ile birlikte çıktığı Asya turunda ilk olarak Hawaii’yi ziyaret etti. İlk olarak Pearl Harbous Üssü’ne giden Trump, ABD’nin Pasifik Komutanlığı yetkilileriyle bir araya geldikten sonra, Japonların 1941’deki baskını sırasında batan USS Arizona gemisinde ölen askerler için denize çiçek bıraktı. Trump Asya turu kapsamında sırasıyla Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam ve Filipinler’i ziyaret edecek. ABD lideri Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvelerine de katılacak.

Haberin Devamı