Gazete Vatan Logo

Berberler pazar günü de çalışabilecek! Danıştay’dan emsal karar…

Pazar günü çalışmak için 5 yıl önce açtığı davaları kazanan Avcılar'daki berber Öztürk Karahan, Danıştay'ın verdiği emsal kararı berberlere ulaştırdı. Emsal kararla mahkemeye başvuran 94 berber pazar günleri de ilçede hizmet vermeye başladı. Karahan, "İsteyen pazar çalışsın, isteyen kapatsın. Berberler Odası hafta sonu tatili ile uğraşacağına sosyal güvencesiz çalışanların haklarını korusun" dedi. Aynı zamanda Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı olan Karahan, kazancının önemli bölümünü uyuşturucu ile madde bağımlılığına karşı eğitim için harcadığını ekledi.

Berberler pazar günü de çalışabilecek! Danıştay’dan emsal karar…

İstanbul’un Avcılar ilçesinde berber dükkanı sahibi Öztürk Karahan, iş yerini pazar günleri açmasının yasak olmasına karşı çıkarak o gün de çalışabilmek için belediyeye dava açtı ve kazandı. İstanbul’un Avcılar ilçesinde berber dükkânı sahibi Öztürk Karahan kararı diğer berberlerle paylaştı. 94 berber pazar günleri de ilçede hizmet vermeye başladı.

BERBERLER PAZAR GÜNÜ DE ÇALIŞABİLECEK!

Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde dükkanı olan erkek berberi Öztürk Karahan, pazar günü işyerinin açık olmasına izin vermeyen Avcılar Belediyesi aleyhine 1 Mart 2012’de İstanbul 5’inci İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme 30 Nisan 2014’te, Avcılar’daki erkek kuaförü ve belediye yetkililerinin iş yerlerinin pazar günleri kapalı tutulmasına karar verdiğini bu nedenle belediyeden pazar günü için işyeri açma ruhsatı alması gerektiğine karar verdi.

Karahan, kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 8’inci Dairesi yasa koyucunun hafta tatilini zorunlu kıldığını kabul ederken, şu hükme vardı:

“İlgili mevzuatta aynı işi yapan esnaf, çoğunluğunun kararına göre işlem yapılacağına ilişkin hüküm bulunmadığından bu durumun tek başına hafta sonu çalışma izni verilmemesi işlemine gerekçe olamayacağı sonucuna varılmıştır. Kanunda sayılan istisnai iş kolları arasında bulunmadığı açık olan berber esnafının belediyeye müracaat ederek izin almak suretiyle hafta tatilinde de çalışabilme hakkı bulunmakta iken davalı, idarenin davacıya tanınan hafta tatilinde çalışabilme hakkını kısıtladığı açık olduğundan dava konusu işlemde hukuka uyarlık, davanın reddine yönelik idare mahkemesi kararında yasal isabet görülmemiştir.”

Haberin Devamı

Karahan, diğer berberlerin de emsal kararı iş yerlerinin ön camına yapıştırdıklarını ifade ederek, “İsteyen pazar günü çalışsın, isteyen kapatsın. Berberler Odası hafta sonu tatiliyle uğraşacağına berber çocuklarına burs imkanı sağlasın, önemli bölümü sosyal güvencesiz çalışanların haklarını, mesleğin onurunu korusun” ifadelerini kullandı.