Gazete Vatan Logo

Berat Kandili ne zaman?

Berat kelimesinin sözlük anlamı temize çıkma, aklanma, ceza ve sorumluluktan kurtulma, borçlardan arınma gibi sözcüklere karşılık gelir. İslam dininde de var olan önemli kandillerin biri de Berat Kandili’dir. Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretinin tecelli ettiği, kullarını bağışlamak için kapılarını ardına kadar açtığı bu önemli gecede tüm kullarının bazı yapması gereken bazı ibadetler bulunur. Berat kandili hakkında tüm merak ettiğiniz detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

Berat Kandili ne zaman?

Müminlerin Berat gecesinde ellerini semaya doğrultarak günahlarının affedilmesini beklemelidirler. Berat Gecesi bu 2017 yılında 11 Mayıs Perşembe gecesine gelir. Perşembeyi cumaya bağlayan bu önemli günde Müslümanlar pek çok ibadeti yerine getirmeli. Şimdi ise Berat Kandilinde ne gibi ibadetlerin yapılabileceğinden söz edelim.

BERAT KANDİLİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Berat Kandili Gecesinde Yapılabilecek Olan İbadetler Nelerdir?

İslam dünyasında önemli olan bazı kandiller mevcut. Bu kandillerin her biri Müslüman toplumu için önem taşır. Kandil günlerinde yapılan bu ibadetler Allah katında büyük sevap olarak yazılır. Günahlarından arınmak, Yüce Allah’ın kanatları altında hayırlı bir ömür geçirmek isteyen müminler Berat Kandilinde de farklı ibadetler yapabilirler. Örneğin ilk olarak Berat Kandili gecesi Kur’an-ı Kerim okuyabilirler. Aynı zamanda televizyon kanallarında bu kandil gününde bazı hocaların okuduğu Kur’an-ı Kerimler dinlenebilir. Günahlardan samimi bir şekilde ve bir kez daha tekrarlamamak adına af dilenebilir. Kaza ve nafile namazları kılınabilir. Her camide Berat Kandili Gecesi için cemaat toplanır. Sizler de dilerseniz bu camilerdeki topluluklara katılabilirsiniz. Yoksul, kimsesiz, hasta, yetim, öksüz gibi kişilere hayır da bulunabilirsiniz. Onlara sadaka verebilir mutlu olmalarını sağlayabilirsiniz. Kandil gecesine ait bazı hadis ve ayetler vardır. Bu hadislerin neler olduğu internette yer alır. Bu şekilde ilgili hadislere ulaşarak dualarınızı yapabilirsiniz. Ve eğer imkânınız varsa Berat Kandili günü yani 11 Mayıs Perşembe gününüzü oruca ayırabilirsiniz. Berat Kandilinde camiler dolup taşar. Maddi imkânınız varsa bu önemli günde camilerde de hayır yaparak ufak tefek ikramlar dağıtabilirsiniz.

Haberin Devamı

Berat Kandilinde Birlik ve Beraberliğin Önemi

İslamiyet’i oluşturan temel kavramların arasında sevgi ve kardeşlik duygusu vardır. Bu sevgi ve kardeşlik duygusunun pekişmesi Müslüman toplumu içinde bir hayli önemli durumdadır. Belki de uzun zamanlardır yakın eş dost ve akrabalarımızla diyaloğa geçemiyor olabiliriz. Yoğun iş hayatı, bitmek bilmeyen koşuşturma ve de tempolu hayat bizleri bazı ilişkilerden uzaklaştırabilir. Bu durumda en azından özel günler de birkaç hal ve hatır sormak aramızdaki bağı kuvvetlendirir. Müslüman toplumunda barış ve huzurun yayılması için bu önemli bir etmen olarak söylenebilir. Berat Kandili dâhil olmak üzere diğer kandil günlerinde de yakınlarınıza hayırlı kandiller dileyebilirsiniz. Berat Kandili akşamında bir telefon uzağımızda olan yakınlarımızı arayabiliriz. Ya da günümüzde artık daha da çok yayılan cep telefonlarından mesaj atma yöntemini kullanabilirsiniz. Bu önemli günde sevdiklerinize iyi ve hayırlı bir kandil dilemesini içeren bu tür mesajlar göndererek onlarında kandillerinin iyi geçmesini sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Berat Kandili Duası

Ey günahları bağışlayan Rabbim. Şu mübarek gece hürmetine Bizleri bağışla, öyle bir dünyada hayata gözlerimizi açtık ve öyle bir âlemde yaşıyoruz ki, önümüzde tuzak, arkamızda tuzak; uğrayıp geçtiğimiz her yerde nefis, şeytan ve aynı takımdan binlerce ifrit ağını germiş av bekliyor; yol boyu yüzlerce fitne ocağı ve isi-dumanı gelip sinelerimize oturuyor. İnayetine ihtiyacımız açık, çaresizliğimiz her halimizden belli; bizleri yara-bere almadan hedefe ancak Sen ulaştırabilir ve bu güne kadar elli defa çatlamış, kırılmış ruh dünyamızı da ancak Sen tamir edebilirsin. İçimizi Sana döküyor, kusurlarımızı Sana açıyor ve bize yeniden insan olma yollarını göstermeni diliyoruz ya Rabbi!

Haberin Devamı