Gazete Vatan Logo

Berat Albayrak’tan baş döndüren ekonomi diplomasisi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, G20-Dünya Bankası-IMF toplantıları için gittiği Washington’da dünyanın önde gelen yatırım fonları, yabancı mevkidaşları ve uluslararası finans kurumlarıyla görüştü.

Berat Albayrak’tan baş döndüren ekonomi diplomasisi

Bakan Berat Albayrak'ın yoğun temaslarında ana gündem yeni ekonomi paketi olurken, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Albayrak'ın programının ilk gününde görüşmelerini gölgelemek için yapılan haberlere rağmen, ikinci günde de ekonomi diplomasisi hız kesmedi.

Bakan Albayrak'ın Washington temasları birebir yatırımcı toplantıları ile başladı. Albayrak, ilk olarak 8 trilyon doların üzerinde varlık yöneten Eaton Vance, Carlyle Group, Alliance Bernstein, Blackrock, Bluebay Asset Managment, PIMCO ve Goldman Sachs Asset Management gibi küresel fonlarla, aralarında başkanlarının da olduğu üst düzey yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Burada, muhataplarının tüm sorularını yanıtlayan Albayrak, özellikle yeni yapısal dönüşüm paketi ile ilgili bilgi verdi.

Özellikle banka bilançolarını güçlendirecek ve aktif kalitelerini artıracak adımlar ile, Türkiye'ye 5 yılda milli gelirin yüzde 10'undan fazla kaynak sağlayacak tasarruf stratejilerini anlattı. Albayrak, daha fazla detayın kısa süre içerisinde ilgili kurumlar tarafından kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti. Albayrak ilk gün ayrıca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Suma Chakrabarti ve heyeti ile de Bankanın Türkiye yatırımları ile ilgili bir toplantı yaptı.

Haberin Devamı

6 AYLIK PERFORMANSINIZ TAKDİRE ŞAYAN

Albayrak'ın görüşmelerinde son 6 aylık süre içerisinde yaşananlar da masaya yatırıldı. Edinilen bilgilere göre, bir yatırımcı, "Ağustos ayından sonra Türkiye'nin bu zorlu virajı dönebileceğini düşünmüyorduk" ifadelerini kullanırken, bir başka yatırımcı ise, "Ortaya koyduğunuz 6 aylık performans takdire şayan. Bu başarılı performans piyasalar açısından çok önemli mesaj ve kredi oldu" şeklinde konuştu. Bakanlık kaynakları toplantılarla ilgili, "Oldukça verimli geçti. Elbette öne çıkan konu yeni reform paketi oldu. Yatırımcılar bu paketle yakından ilgilendi. Çok fazla detay öğrenmek istediler. Bakanımız, verilen taahhütleri hayata geçirecekleri mesajını çok net verdiler. Bazı konularda detaylar da paylaştılar. Son derece faydalı oldu. Tüm konular samimi bir şekilde ele alındı" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

JP MORGAN TOPLANTISINA BÜYÜK İLGİ
Bakan Albayrak'ın Perşembe günü, başka bir programda JPG'nin Morgan'ı düzenlediği bir yatırımcı toplantısı oldu. Ayakta safra yer bulmakta zorlanılan toplantı için "Uzun zamandır bu kadar kalabalık toplantı anında" ifadeleri kullanıldı. Bu toplantıda Albayrak, YEP hedefleri ve gidenleri, Türkiye'nin borç yapısı, yeni reform paketi orada olmak üzere geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Ayrıca soruları da yanıtlayan Albayrak, Türkiye'nin IMF'nin istediği yerde mesajını bir kez daha net bir şekilde ortaya koydu.
FT VE REUTERS GÖLGELEYEMEDİ
Kaynaklar oldukça verimli ve onlardan önce bu toplantılardan hemen sonra önce Reuters'in mali zamanı doğrudan Albayrak'ın programlarını hedef alan, yapılan çalışmalar karalayan ve algıya bozmaya çalışan haberler hizmet edildi. Bakanlık kaynaklarının, "Albayrak'ın programlarının ikinci günü de oldukça yoğun geçti. İki yabancı temizleme programı da, programın içeriği nasıl yapılırsa, çarpışma konusunda haberler yapıldı, gazetecilik ilkeleri ile bağdaşmayan haberlerinde Bakan Albayrak'ı hedef almıştı. Yapılandırılmış işletim sistemi ile, Türkiye ekonomisinin kırılganlığı artırıldı ve yatırımcıların bakış açısı açıklıklarını ayarlama hedefi hedeflenildi. Aynı kuruluşlar, Ağustos ayında da Türkiye için felaket senaryoları çizmiş, dengelenme başarının başarılması durumunda sessizliğe bürünmüşlerdi.
ABD İLE ÇOK ÖNEMLİ GÖRÜŞME
Resmi programlarında Türkiye'nin gündemdeki konulara bakışını anlatan Albayrak, çok önemli bir görüşmeler gerçekleştirdi. ABD Hazine Güvenliği Steven Mnuchin ile yapılan görüşme oldu. Edinilen sıralamasına göre sırala:. Albayrak daha Cuma günü hazır, Fitch Kredi Derecelendirme Kuruluşu yetkilileri ile de bir toplantı yaptı. Albayrak Cuma günü son Türkiye'de IMF ülke grubu yemeğinde, Avusturya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Kosova, Slovakya ve Slovenya'nın Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları'nı ağırladı.
TAİK'TE FİRMALARA SESLENECEK
Albayrak'ın Cumartesi günü programı resmi görüşmelerle devam etti. Albayrak G20 ve Dünya Bankası toplantılarında, burada muhatapları ile görüşmenizi sürdürdü. Albayrak son olarak, Türk Amerikan İş Konseyi'nin ABD'li dev sanayi şirketlerinin ve yatırım fonlarının üst düzey yöneticileri hitap edecek.

Haberin Devamı