Gazete Vatan Logo

Beraat ederse terfi edecek!

Askerlik Kanunu’ndaki değişiklik, davası süren Donanma Komutanı Veysel Kösele’ye erken terfi imkanı sağlıyor.

Genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da yargılanmasının yolunu açan Askerlik Kanunu’nda değişiklik yapan tasarı başka düzenlemeler de içeriyor. Tasarı, komutanların 4 yıl olan rütbe bekleme süresini 3 yıla çekiyor. Böylece bazı komutanlar, bir yıl erken terfi edebilecek, ancak bazı komutanlar da bir yıl erken emekli olacak.

2015’te olacaktı

Uludere nedeniyle Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e de koruma zırhı getireceği iddia edilen tasarıdan İzmir’deki Askeri Casusluk Davası’ndan yargılanan Donanma Komutanı Kora. Veysel Kösele’ye de “erken terfi” sürprizi çıktı. Kösele, dava engeline takılmazsa bu yıl Ağustos ayında oramiral rütbesi takacak. Tasarı yasalaşınca normalde 2015’te oramiral olması beklenen Kösele, 1 yıl YAŞ’ta erken terfiyle bu yıl Ağustos ayında oramiral rütbesi alacak. Kuvvet komutanları iki yıl görevde kaldıkları için Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bülent Bostanoğlu’nun ise TSK teamüllerine 2015 yılında görev süresi dolacak. 2015’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna oturacak tek aday olarak Kösele kalıyor. Ancak Kösele, Askeri Casusluk Davası uzar veya beraat alamazsa emekli edilecek. Böyle bir durumda ne olacağının çözümü de tasarıda yer alıyor. Zira tasarıyla kuvvet komutanlarına 65 olan emeklilik yaşına kadar her yıl görev süresinin uzatılabileceği hükmü yer alıyor. Tasarı yasalaşırsa 61 yaşındaki Ora. Bostanoğlu’nun 65 yaşına kadar görev süresi uzatılabilecek.

TSK gençleşiyor

Tasarı TSK’nın 5 yıl gençleşmesinin de yolunu açacak. Özellikle Ergenekon ve Balyoz gibi davalar nedeniyle terfi ve atama zinciri kopan Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki kriz bu sayede aşılacak.

Haberin Devamı