Gazete Vatan Logo
Magazin Benler kanser habercisi olabilir!

Benler kanser habercisi olabilir!

Benler kanser habercisi olabilir!

Yaz aylarının başlangıcı ile güneş ışıklarının, vücutta çıkan küçük lekeler olarak tanımlanan benler ve cilt kanseri üzerindeki etkilerini Acıbadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doktor Bahar Öznur açıklıyor.

Malign Melanom olarak bilinen kanser türünün dünyada görülme sıklığı hızla artıyor.

Dünyada görülme sıklığı oranı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan Malign Melanom lezyonlarının yüzde 70’i cilt üzerinde geliştiği gözlemlenirken yüzde 30’unun da benler üzerinde oluştuğunu vurgulayan Dr. Bahar Öznur, bu kanser türünün bölgesel lenf düğümlerine ardından tüm vücuda yayıldığında tedavi şansının önemli ölçüde azaldığının altını çiziyor. Kanserli hücre, bölgesel lenf düğümlerinde gözlemlendiğinde erken evrede teşhis edilmesi ile etkin şekilde tedavi edilebilmesi mümkün oluyor. Çok sayıda beni olan kişilerin yıllık olarak dermatolojik muayeneden geçmelerinin çok önemli olduğunu belirten Öznur, “Değişik görünümlü, hızlı büyüyen ve pigmente olan bir lezyonun saptanması durumunda vakit kaybetmeden doktor gözetimine alınmalı” diyor.

Haberin Devamı

“Avuç içi ve ayak tabanı benlerine dikkat!”

Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, normal şartlar altında vücudunda çok sayıda beni olanların ayna karşısında ayda bir kez benlerini kontrol etmelerinin ve yıllık olarak dermatolojik muayeden geçmelerinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söylüyor: “Ancak değişik görünümlü, hızlı büyüyen ve pigmente olan bir lezyonun saptanması durumunda ise zaman kaybetmeden acilen bir dermatoloji uzmanına başvurmalı. Çünkü özellikle en ölümcül cilt kanseri türü olan Malign Melonom geç teşhis edildiğinde tedavi şansı kalmayabiliyor.” Bu muayene esnasında özellikle ayak tabanının, avuç içi ve tırnak yatağının da ihmal edilmemeli. Pek çok hasta tırnak yatağındaki renk değişikliğini mantar enfeksiyonu veya travmalara bağlı kanama olcağını düşünerek dermatolojik muayeneye çok geç geliyor. Bu da hasta için ciddi bir zaman kaybına yol açıyor. Sonuç olarak ayak tabanı, avuç içi, tırnak yatağındaki renk değişiklikleri ve benleri ihmal etmemek gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu değişimler varsa doktora başvurun!

* Ben yapısı asimetrikse,

* Benin çevresinde düzensizlik varsa,

* Bende açık veya koyu kahve, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı gibi farklı renkler bulunuyorsa,

* Benin çapı 5 mm’den büyükse,

* Mevcut bir benin yüzeyinde, boyutunda ve şeklinde değişiklik oluşmuşsa,

* Özellikle avuç içi ve ayak tabanında bulunan benlerde ve tırnak kenarında ya da tırnakta kahverengi renk değişikliği varsa...