Gazete Vatan Logo

Benden her telden ses her türden şarkı çıkar

7 günde 700 bin tıklanmaya ulaşan Kırmızı Halı şarkısıyla başarılı bir çıkış yakalayan ve dikkat çeken Dila Kalafatoğlu müziğe olan tutkusunu şöyle anlatıyor; "Şarkımı dinletmeye gittiğim bazı prodüktörler sen git oyuncu ol dediler. Ama ben performans şarkıcısıyım, sesim var. Bu yüzden ekmeğimi müzikle, kazanmak istiyorum. Başka bir şey yapmak istemiyorum".

Benden her telden ses her türden şarkı çıkar

Müzik maceranız nasıl başladı?

Herkes beni yeni müziğe başladı sanıyor. Oysaki ben altı yıldır tanınan yerlerde sahne alıyorum, şarkı söylüyorum. Müziğe önce 2011 yılında Ajda Pekkan, Sertab Erener ve Ertuğrul Özkök'ün jüri olduğu Star Akademi yarışmasıyla başladım. Ardından Kutsi, Emir, Zeynep dizdar, İzel gibi birçok ismin vokalistliğini yaptım.

Bu saydığınız isimlerin size bir desteği oldu mu veya bir başkasının?

Her şeyi kendi başıma yaptım ama onlardan da tabi öğrendiklerim oldu. Başta jazz söylüyordum, korno diye bir enstrüman çalıyorum. Ama Türkiye'de jazz söylerken bir anda Ankara'nın bağlarına dönüyorsun. Bir mottom var, her türlü şarkıyı söylerim. Tarafımca her türlü ses itinayla çıkartılır bu kadar da iddialıyım. Eğer bir torpilin, sevgilin, paran yoksa bazı kapılar zor açılıyor. Bu noktada dimdik durman lazım. Sağ olsunlar iyi müzisyen arkadaşlarım var onlar bana çok destek oldu. Karşılaştığım zorluklar beni değil ama annemi yıldırdı.

Aileniz bu konuda ne kadar destek?

Annem en büyük destekçim. Her şeyimi anneme borçluyum. Babam hep sigortalı bir işe girip çalışmamı istedi. Şarkıcılık meslekten görülmüyor. Ama bende buna inat devam ettim. Her cuma sahneye çıkıyordum. Ama babam bilmiyordu. Her cuma işe giderken babama doğum gününe gidiyorum diye evden çıktım. Korka korka evden çıktığım oldu ama dört yıl sonunda artık babama söylemek zorunda kaldım. Babamın biraz sınırlaması oldu ama klipi izledikten ve bu işten vazgeçmeyeceğimi anlayınca en büyük destekçim oldu.

Haberin Devamı

Eğitiminizi ne üzerine aldınız?

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuar'ında Korno okudum. Aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler Bölümünde okudum. Ama bunlar dışında sanatın her dalıyla ilgilendim. Bale de yaptım, tiyatro da. Hatta şu an bir çocuk müzikalinde oynuyorum Faruk K ile yaptığımız bir proje. Üç yıldır belediyelerle yaptığımız bir oyun. Çocuklara kırmızı balık oluyoruz.

26 yaşında ilk singelınızı çıkardınız bundan sonra hayatınız ne şekilde değişecektir?

Bugün single çıkalı 10 gün olacak. Şimdiden büyük konuşmak istemiyorum. İnşallah emeklerimin karşılığını alırım. Açık söylemem gerekirse bu Kırmızı Halı şarkısını tasarlayarak yaptım. Çünkü başka kendi yazdığım şarkılarım var. Onları prodüktörlere götürdüğümde biraz daha ticari şarkılar isteniyor. Sanatsal şarkılar istenmiyor. Bunun altından nasıl kalkarım ne yaparım diye düşünürken stüdyoda bir anda bu şarkı dilime melodisiyle geldi. O arada erkek arkadaşımdan da yeni ayrılmıştım o duygusal halimle de böyle bir şarkı çıktı. Hem müzik piyasasının istediği ticari bir şey oldu hem de benden uzak olmayan bir parça oldu. Anladım ki ticari olarak düşüneceksin ama yine de kendinden uzaklaşmadan sevdiğin sana yakışan müziği yapacaksın. Zaten müzik kaliten iyiyse illa ki karşılığını alıyorsun. Dinleyiciler eskisi gibi vasıfsız değil iyi müziğin, samimi müziğin farkına varıyorlar ve ona göre değer veriyorlar. Bu yüzden insanlar bakkal müziği değil gerçek şarkılar ve gerçek sesler duymak istiyorlar. Daha akustik şarkılarım var mesela üçüncü şarkımda dinleyenler gerçek Dila'yı görecekler.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Jazz söylemeyi düşünüyor musunuz?

Düşünmüyorum çünkü iki sene jazz yaptım aç kaldım. Etta James, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra şarkıları söylüyordum. Ama insanlar iki jazz şarkısı dinledikten sonra gelip "Sizde Ankara'nın bağları var mı? Onu söyler misiniz?" diyenler çok oldu. Bu yüzden repertuarım çok geniş. Her türlü şarkı var bende. Çünkü Türkiye'deysen para kazanmak her türlü şarkıyı söylemek zorundasın. Eğer para kazanma kaygın yoksa jazzı istediğiniz kadar söyleyebilirsiniz. Aksi takdirde aç kalırsınız.

Bu kadar kısa sürede sizi şaşırtan bir durum oldu mu?

Şarkının adı Kırmızı Halı olduğu için halı firmaları görüşmek istedi. Çok şaşırdım. Reklam yüzleri olmamı istiyorlar. Şarkının böyle bir ticari getirisi olacağını hiç hayal bile etmemiştim. Beklemediğim yerlerden beklemediğim kapılar açılıyor. Başka şaşırdığım şey de, şarkımı dinletmeye gittiğim bazı prodüktörler 'Sen çok güzelsin git oyuncu ol' dediler. Ama ben şarkı söylemek istiyorum. Her şeyim bunun üzerine kurulu. Performans şarkıcısıyım, sesim var. Sesim benim altın bileziğim. Bu yüzden ekmeğimi müzikle, şarkıyla kazanmak istiyorum. Başka bir şey yapmak istemiyorum.

Haberin Devamı

Beş yıl sonra istediğiniz her şeyi elde ettikten sonra ne yapacaksınız?

Hayvanları çok seviyorum. Üç tane kedim var. Büyük paralar kazandığım ilk anda hayvan hastanesi açmak istiyorum.

Düet yapmak istediğiniz kişiler var mı?

Çocukken Kenan Doğulu'ya aşıktım. Hatta güneş kolyem bile vardı. Onun vokali olmak çok isterdim. Şimdi de onunla bir düet yapmak isterim, şarkımı okumasını isterim.