Gazete Vatan Logo

Bence BMC 950 milyon TL!

1 milyar lira verecek ‘babayiğit’ aranıyor

Bence BMC 950 milyon TL!

BMC’de önce üretim hemen ardından satış süreci başlıyor. Bağımsız bir denetim şirketi tarafından 950 milyon lira değer biçilen savunma devi için 26 Kasım’da ihaleye çıkılacak.

Çukurova Grubu’nun borçlarından ötürü yönetimi devlete geçen BMC’de satış için geri sayım başladı. Şirketin yönetimini elinde bulunduran Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 26 Kasım 2013’te satış için ihaleye çıkacak. Fon’a yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, bağımsız bir denetim şirketine yaptırılan araştırmanın sonucunda BMC’nin piyasa değeri 950 milyon lira olarak belirlendi.

Borçlara yetmeyecek

TMSF, Çukurova Grubu’nun fona devredilen bankalara olan 455 milyon dolarlık borcundan ötürü Grup şirketlerinin bir bölümüne el koymuştu. Show Tv’yi 402 milyon dolara Ciner Grubu’na satan Fon yönetimi, şirketin piyasaya olan borçlarından ötürü bu satıştan net 92 milyon dolar tahsil edebilmişti. Piyasaya ciddi miktarda borcu bulunan şirketin satışından elde edilecek gelirin Grubun borçlarının tamamını karşılaması mevcut şartlarda mümkün görünmüyor.

Üretim başlıyor

BMC de örgütlü Türk Metal Sendikası İzmir 1 Nolu Şube yetkilileri şirkette çalışan işçilerin birikmiş alacaklarının TMSF tarafından yavaş yavaş ödenmeye başladığına dikkat çekerek, “Şirketin kısa bir süre içinde yeniden üretime başlamasını bekliyoruz” dedi. Verilen bilgilere göre, yaklaşık 1 yıldır üretime yapamayan ve 18 ay maaşların ödenmediği BMC de Ramazan Bayramı’nda işçilere 5 bin liralık bir ödeme yapıldı. Bu ödemenin ardından işçilerin kalan alacaklarının ödenmesi için bir yol haritası oluşturulmasına karar verildi. Bu konuda TMSF yönetimi ile sendika arasında yapılan görüşmelerde önemli aşama kat edildi. Yetkililer, “İlk etapta işçilerin bir bölümü işbaşı yapacak. Zaman içinde herkesin işine yeniden başlayacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.

Kirpi itici güç olacak

Otobüs, minibüs, hafif ticari ve askeri araç üreten şirketin en önemli gelir kalemini savunma sanayi oluşturuyor. 2009’da Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile ‘Kirpi’ üretimi için 468 zırhlı aracın üretimi konusunda el sıkıştı. 278 aracı teslim eden şirket, 2011’de girdiği mali kriz yüzünden söz verdiği 190 aracı teslim edemedi. Bu yüzden SSM ile arası açıldı ve en sonunda sözleşme feshedildi. Yine aynı dönemde İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmesi gereken belediye otobüsleri de verilemedi. Şirketin yönetimini Mayıs ayında devralan TMSF yönetimi önce haciz ve iflas davalarını durdurdu. Hemen ardından da şirketin piyasaya ve çalışanlarına olan borçlarını ödemeye başladı. 608 milyon liraya ulaşan bu borçların şu ana kadar 100 milyon liralık bölümünün ödendiği veya protokole bağlandığı ifade ediliyor.

İlk otomotiv fabrikası

Türkİye’nİn ilk yerli otomotiv fabrikası olan BMC, 1964 yılında faaliyete geçti. Kamyon, kamyonet ve traktör üretimiyle yola çıkan şirket 1980’lerin ortasından itibaren askeri araçların üretimine başladı. Şirketin hisseleri 1989’da Mehmet Emin Karamehmet’in sahibi olduğu Çukurova Grubu’na geçti. Çukurova Grubu şirkete 200 milyon dolar yatırım yaparak BMC’nin uluslararası bir marka olmasını sağladı. Otobüs, hafif ticari ve askeri araç üretimi konusunda dünya devleriyle işbirliğine gidildi ve şirket önemli bir otomotiv üreticisi haline geldi. 2009’dan itibaren Kirpi adı verilen tekerlekli zırhlı araçların üretimine başlandı. Şirketin yönetimi 17 Mayıs 2013’te Çukurova Grubu’nun batık bankalara olan borçlarından ötürü TMSF’ye geçti.


‘Denize sıfır’ araziyi 27 milyon $’a sattı

TMSF, 12. kez satışa çıkardığı Marmaris’te Balkaner Grubu’na ait 40 bin 770 metrekarelik denize sıfır araziyi 27 milyon dolara sattı. İhaleye tek teklif Green Turizm’den geldi.

Teklif Fon Kurulu tarafından onaylandı. Şirketin, araziye lüks otel yapmayı planladığı öğrenildi. Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Yusuf Akkuş, “Makul bir fiyat. Daha önemlisi bunca sene atıl kalan bir arazinin turizme kazandırılacak olması. Marmaris’te turizm alanları konusunda bir arsa sıkıntısı var” dedi.

Haberin Devamı