Gazete Vatan Logo

Belgesiz işçilikte son 26 gün

26 Mayıs tarihinden itibaren tehlikeli sayılan 48 meslek grubuna dahil işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalışamayacak

Belgesiz işçilikte son 26 gün

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 25 Mayıs 2015’te yayımlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslek grubu için getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması zorunluluğunda geri sayım devam ediyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, inşaat, doğalgaz, makine, otomotiv ve asansör bakım onarımı gibi sektörlerde çalışan kaynakçı, sıvacı, kalıpçı, montajcı ile bacacıların 25 Mayıs 2016’ya kadar “Mesleki Yeterlilik Belgesi” almasının zorunlu olduğunu vurguladı. Belgesi olmayanların o meslekte çalışamayacağını kaydeden Karaman, belgesiz işçi çalıştıran işverene de idari para cezası uygulanacağına dikkat çekti.

Karaman, “26 Mayıs’tan itibaren iş müfettişleri denetimlere çıkacak ve tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilecek. Para cezaları da tebligattan itibaren bir ay içinde ödenecek” ifadesini kullandı.

3 sınav hakkı

Karaman’ın verdiği bilgiye göre, MYK’nın internet sitesinden hangi mesleklerin zorunlu olduğu bilgisine detaylı olarak ulaşılabilecek. İşçiler gerekli eğitimlerin ardından sınava tabi tutulacak. Herkese 3 sınav hakkı verilecek. Sınavı kazanan belgesini alacak. Sınav ve belgelendirme ücreti devlet tarafından işsizlik fonundan karşılanacak. İşverenler belgeli işçi çalıştırarak 48 ile 54 ay arasında değişen sigorta prim desteğinden yararlanabilecek.

Haberin Devamı