Gazete Vatan Logo

Belgesini UBER’e veren acentanın kapısına kilit

TÜRSAB’a çok önemli bir yetki verildi. TÜRSAB artık müşteriyi aldatan, belgelerini amacı dışında kullanan seyahat acentalarını tek başına denetleyip, aykırı davranların belgelerinin iptali için Turizm Bakanlığı’na başvurabilecek. Belgesi iptal olan bir daha belge alamayacak.

Belgesini UBER’e veren acentanın kapısına kilit

Son günlerde turistlere yönelik uygulanan fahiş fiyat uygulamaları, acenta belgelerinin kiraya verilmesi ve bazı acentalara ait TÜRSAB belgelerinin, UBER faaliyetlerinde kullanılması ile ilgili şikayetler üzerine Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) müracaatı ile harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, 81 İl Valiliğine dağıtımlı olarak yayınladığı genelgeyle TÜRSAB’ın denetim yetkisinin sınırlarını genişletti. Geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan genelgeyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, süreci hızlandırmak için tek başına denetim yapma ve savunma almayı TÜRSAB’ın yapabilmesi için yetki verdi.

Yeniden belge alamaz

Bürokratik sürecin kısaltılmasını amaçlayan genelgede bu tavır, “Ülke turizmine zarar verici faaliyetlerde bulunan acentalara yönelik denetimler ve denetimlere ilişkin idari işlemlerin hızlı ve etkin şekilde sonuçlandırılması önem arz etmektedir” denilerek ifade edildi. Genelgeyle verilen yetki sayesinde TÜRSAB, müşteriyi aldatan ve ülke turizmine zarar veren seyahat acentalarını tek başına denetleyip, savunmasını alabilecek. Yasaya ve yönetmeliklere aykırı davranan acentelerin hakkında hazırladığı dosyaları doğrudan belge iptali istemi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletebilecek. Yönetmeliğin TÜRSAB’a tanıdığı yetki ile müşteriyi aldatan, ülke turizmine zarar veren faaliyetlerde bulunan seyahat acentalarının, işletme belgesi iptal edildikten sonra benzeri veya andıran isimlerle belgenin başka bir kişi veya kurum tarafından yeniden alınması da mümkün olmayacak.

Haberin Devamı

Sayı artınca amaç dışı kullanım arttı
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB başkanlık seçimlerinde turizmcilere sahip oluğu belgelerin daha değerli hale getirilmesi için adımlar atılacağının sözünü vermişti. Bağlıkaya, o dönemde şunları söylemişti: “Yıllardır önüne gelen kişi ‘Turizm faaliyetinde bulunacağım’ diye belge aldı. Belge alan kişi sayısı o kadar arttı ki belge sahibi olmanın bir anlamı kalmadı. Belge sayısı çoğalınca da belgeler amacı dışında kullanılmaya başlandı. Biz bunun önüne geçeceğiz. Elimizdeki belgeler artık daha değerli hale gelecek. Hatta ileride taksi plakası gibi alınıp satılabilen bir model içinde değerlendirilebilecek.”

Haberin Devamı