Gazete Vatan Logo

Belediyeden ilginç uygulama!

KOCAELİ’nin merkez ilçesi İzmit Belediyesi’nde yaklaşık 30 yıldır yönetici pozisyonlarda görev yapan 5 memur, iddiaya göre yönetimin ’emekli olun’ isteğine karşı çıktıkları için 35 kilometre uzaklıktaki belediyeye ait binada iki masa ve 5 sandalye konulan bir odada görevlendirildi.

Mesai saati içinde odadan ayrılıp ayrılmadıkları kameralar ile gözetlendiği ileri sürülen 5 görevli kendilerine mobbing (psikolojik baskı, bezdirme) uyguladığını ileri sürdü. Belediye yetkilileri ise bu personelin bilgi ve tecrübelerinden daha etkin yararlanmak amacıyla burada görevlendirildiğini açıkladı.

İzmit Belediyesi’nde daha önce Fen İşleri Müdürü olarak görev yapan Sümmani Yazıcı, Teftiş Heyeti Müdürü olarak görev yapan Burhan Ötkür, Sivil Savunma Amiri olarak görev yapan Necip Gezgin, İktisat Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Mustafa Nevzat Yüce ve Zabıta Komiser Yardımcısı olarak görev yapan Ekrem Sarıtaş, iddiaya göre belediye yönetimi tarafından emekli olmaya zorlandı.

Yaşları 51 ile 62 arasında değişen 5 personel emekli olmayı kabul etmeyince, sosyal denge zamları kesildi. Bu kesintiye itiraz edince görevlerinden alındı. Daha önce belde iken 2009 seçimleri öncesinde belediye teşkilatı kaldırılarak İzmit’in mahallesine dönüştürülen, kent merkezine 35 kilometre mesafedeki Akmeşe’ye 11 ay önce gönderildilen 5görevli, İzmit Belediyesi’nin hizmet binası olarak kullandığı eski belediye binasında, içinde iki masa ve 5 sandalye bulunan bir oda verildi.

SOSYAL DENGE ZAMMI KESİLMİŞ

Belediyeye ait servis aracı da olmadığından her gün minibüslerle gidip gelen 5 kişi burada hiç bir iş yapmadan oturduklarını söyledi. Bu durumun hem kendilerinin, hem ailelerinin psikolojisini bozduğunu söyleyen 61 yaşındaki Mustafa Nevzat Yüce, belediyede 50 kadar memurun emeklilik hakkını kazandığını, ancak 10-12 kişinin seçilerek emekliliğe zorlandığını iddia etti. Mustafa Nevzat Yüce, şunları söyledi:

"Emeklilik zamanı gelenlerden hangi kritere dayandıklarını anlamadığımız bir şekilde 10-12 tanesini seçip bunların ilk önce sosyal denge zammı adı altında ödenen parasını kestiler. Biz emekli olmayacağımızı belirtmemize, bunun için dilekçe de vermemize rağmen beni önce vilayete gönderdiler. Vilayetteki yöneticiler bana ihtiyaçları olmadığını söyleyerek belediyeye tekrar iade etti. Bu kez de buraya gönderdiler."

MOBBİNG İDDİASI

Kendilerine belediyenin üst düzey yönetimi tarafından baskı uygulandığını iddia eden Mustafa Nevzat Yüce şöyle devam etti:

"Başbakanlığın mobbing ile ilgili genelgesi var. O genelgeye de hiç bir şekilde uyulmuyor. Bize mobbing uygulanıyor. Bizi gözetleyen bir kamera var. Biz burada hiç bir iş yapmıyoruz, hiç bir iş üretmiyoruz. Biz buraya gelip kartımızı basıp çay içiyoruz. Öğlen çıkıp yemeğimizi yiyoruz, öğlen tatilinden sonra tekrar oturuyoruz. Hiç bir şey yapmadan maaş alıyoruz. Bankamatik memuru durumuna düştük. Sıradan vatandaşların bunu şikayet konusu yapması lazım. Çünkü biz onların verdikleri vergilerden maaş alıyoruz ve hiç birşey üretmiyoruz. Böyle bir uygulamanın da protesto edilmesi lazım."

HİÇ BİR İŞ YAPMADAN OTURUYORUZ

Aynı odada görevlendirilenlerden biri olan 57 yaşındaki Necip Gezgin ise, 1999 seçimlerinden sonra Sivil Savunma Amiri olarak görev yaparken görevden alındığını, daha sonra 1.5 yıl hiç bir görev verilmeden Tepeköy Şantiyesi’nde oturduğunu söyledi. Gezgin, şunları söyledi:

"Daha sonra 2010 Ağustos ayında Belediye Başkan Yardımcısı tarafından makamına çağrılarak emekli olmam talep edildi. Ben de şartların uygun olmadığını ve böyle bir haklarının olmadığını, emekli olması gerekiyorsa başta kendilerinin ve 40 yıldır çalışan, emekliliği gelen yaklaşık 50 kişinin emekli olması gerektiğini söyledim. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra da Akmeşe’ye gönderildik. Her gün 33 kilometre gidiyorum ve 33 kilometre geliyorum. O günden bugüne yaklaşık 11 ay oldu ve sabah kart basıyoruz akşam olduğunda kart basıp çıkıyoruz. Hiç bir iş yapmadan günümüz geçiyor. İki bilgisayar var. Kim erken gelirse o açıyor ve haberlere bakıyoruz. Zaten 5 sandalye 2 masa var. Herkes olduğunda o 5 sandalyede sıralı olarak oturuyoruz. Yaptığımız birşey yok. "

BELEDİYE’DEN AÇIKLAMA

Bu görevlilerin iddiaları üzerine İzmit Belediyesi ’İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ imzasıyla yapılan yazılı açıklamada ise, "Akmeşe Hizmet Binamız; diğer üç farklı noktada olduğu gibi vatandaşlarımıza daha etkin ve verimli bir şekilde yerinde hizmet sunabilmek amacıyla çağdaş belediyeciliğin de bir gereği olarak faaliyetlerini sürdürmektedir" denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Akmeşe hizmet binasında görev yapan personelin halihazırdaki kadro unvanları; Belediye Norm Kadro İlke ve Esasları Yönetmeliği’nde belirtilen kadro kütüklerinde yer almadığından Belediye Meclisi kararıyla dondurulmuştur. Bu personel; bilgi birikimi ve tecrübelerinden daha etkin bir şekilde yararlanmak, Akmeşe bölgesinde yaşayan vatandaşların belediye ile ilgili sorunlarını en kısa zamanda yerinde çözmek veya merkeze ileterek çözümü takip ve koordinasyonu sağlamak amacıyla görevlendirilmişlerdir. Tüm belediyecilik hizmetleri konusunda bilgi gerektiriyor olması, bu noktalarda tecrübeli eleman istihdamını zorunlu kılmaktadır. Belediyemiz de bu gerçekten hareketle yaklaşık iki yıl önce uygun personelin hizmet binalarımızda görevlendirilmelerini sağlamıştır. Bu personelden bazıları, görev yeri değişikliğine karşı itiraz ederek konuyu yargıya taşımış ve mahkemeler belediyemizin bu görevlendirmelerini haklı bulmuştur."

Haberin Devamı