Gazete Vatan Logo

Belediye töreni!

PKK’lı terörist Adem Aşkan’ın cenazesi Hakkari’de binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi

ŞIRNAK’ın Uludere ilçesinin Irak sınırında iki ayrı operasyonda öldürülen 12 PKK’lı teröristten biri olan ‘Çanşer Çempiri’ kod adlı Adem Aşkan’ın cenazesi Hakkari’de binlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi. Operasyonu protesto amacıyla Hakkari kent merkezi, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçeleri ile Van Başkale’de ise dün kepenkler açılmadı. Hakkari Devlet Hastanesi morgunda bulunan PKK’lı Aşkan’ın cenazeni toprağa vermek için sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi hastane önünde toplandı. Cenazenin morgdan alınması sırasında ailesi ve yakınları tarafından bir tepside kına getirilerek morga götürüldü. Yakınları, Aşkan’la gurur duyduklarını, yapılan bu töreni de onun düğünü olarak gördüklerini söyledi. Yeşil, sarı, kırmızı bezlere sarılı tabut, omuzlarda taşınarak Hakkari Belediyesi’ne ait cenaze aracına konuldu.



Tüm başkanlar katıldı

Ardından da kalabalık cenaze aracı ile üzerinde Hakkari bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş’ın fotoğraflarının bulunduğu seçim minibüsünün arkasından yürümeye başladı. Terörist Aşkan’ın cenazesine BDP’li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP’li ilçe belediye başkanları, BDP İl Başkanı Orhan Koparan ile Hakkari’nin bağımsız milletvekili adayları Esat Canan, Adil Kurt ve Van bağımsız milletvekili adayı Nazmi Gür de katıldı. BDP’li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da cenazede Kürtçe konuşma yaptı. Cenaze sonrası bazı gruplar yine olay çıkardı. Polis göstericileri tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalışırken, göstericiler de taş atarak karşılık verdi.

Sınır ötesinden cenaze getirdiler

Şırnak Uludere’nin Irak sınırında iki ayrı operasyonda öldürülen 12 PKK’lı teröristten 3’ünün cesedinin Irak tarafında olduğu belirlenince, aralarında BDP’li vekillerin de olduğu 300 kişi önceki gün sınırı geçerek cenaze aramıştı. Grup dün 3 PKK’lının cesedini alıp sınırı böyle geçti. Ancak asker otopsi için cenazelere el koydu.

‘Kepenk açana ya tehdit ya ceza’

Güneydoğu’da ve Adana, Mersin gibi Kürtler’in yoğun yaşadığı büyük şehirlerde, protesto yöntemi olarak sık sık kepenk kapatılıyor. Son olarak 12 PKK’lının öldürüldüğü 13 Mayıs’tan bu yana bu şehirlerin hemen hepsinde kepenkler kapalı. Ancak bazı esnaflar kepenkleri tehditle kapattıklarını iddia etti. Adana’da yakılma korkusuyla işyerini kapattıklarını itiraf eden bazı dükkan sahipleri, şikayetçi.

Mersin’de 4 gözaltı

Esnaflar, “Çocukların eline matbu hazırlanmış pusula verip kepenk kapatmamızı istiyorlar. Açtığımız taktirde, gece ateşe verip yakıyorlar. Mal ve can güvenliğimiz olmadığı için kapatmak zorunda kalıyoruz” diye isyan etti. Mersin’de de esnafı tehdit edip zorla kepenk kapattırdığı iddia edilen 4 kişi gözaltına alındı. Esnafın tehdit ve ceza korkusuyla kepek kapattığını Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de dile getirdi. Bakan Eker, “Esnafımızdan işyerlerini kapatmadıkları zaman bir takım fahiş cezalar kesildiği yönünde şikayetler geliyor.” dedi.

Oğlunu almak için polise diz çöktü

Cenaze sonrası Dağgöl Mahallesi’nde çıkan olaylarda 16 yaşındaki Botan Selçuk’un polis tarafından gözaltına alınması sırasında gerginlik yaşandı. Çocuğunun suçsuz olduğunu söyleyen Gülizar Selçuk ve gözaltına alınan çocuğun ağabeyi Uğur Selçuk, Botan’ı polislerin elinden almak için uzun süre polise yakardı. Sonuç alamayınca zırhlı polis aracının önüne durararak, “Bizi de öldürün. Oğlumun suçu yok” diye bağırdı. Ancak polisler çocuğun emniyete götürüleceğini söyleyince aile çevik kuvvet polisinin bulunduğu bölgeden ayrıldı.

Haberin Devamı