Gazete Vatan Logo

Belediye otobüslerine karakutu

İstanbul’da toplu ulaşımda kullanılan 520 otobüse karakutu takıldı, kazalar yüzde 15 azaldı, yakıtta yüzde 7.2 tasarruf sağlandı

Belediye otobüslerine karakutu

İstanbul’da toplu ulaşımda kullanılan 5 bin 850 otobüsten 520’sine karakutu yerleştirildi. Karakutulardan anlık olarak İETT Genel Müdürlüğünün İkitelli garajındaki Filo Yönetim Merkezine ulaştırılan verilerin değerlendirilmesi sonucunda, şoförlerin yönlendirilmesiyle kazalar yüzde 15 azalırken, çevreye salınan emisyon oranı yüzde 4 düştü ve yakıtta da yüzde 7,2 oranında tasarruf sağlandı. İstanbul’da sadece otobüslerle günde 4 milyon 500 bin insanın ulaşımını sağladıklarını belirten İETT Genel Müdürü Arif Ecemen, katakutu ile ilgili şu bilgileri verdi:

48 çeşit veri

“Bu cihazlarla gaz ve fren pedalı, yakıt seviyesi, vites, el freni, araç hızı, arıza bilgileri, motor, aks, şanzıman ile çevresel durum; konum, rota, hat, mesafe benzeri hususları inceleniyor. Toplamda 48 çeşit ham veri alıyoruz. Bunları filo merkezimizde işliyoruz. Sürücülerimizin doğru zamanda frene basıp basmadıklarını, kapısı açık mı, kapalı mı hareket ettiğini, klimaların çalışıp çalışmadığını, hangi durakta durup durmadığını, hız limitini aşıp aşmadığını ve araçlarımızın motor hararet ve devri, yağ durumunu anlık inceliyoruz.”

Haberin Devamı

Otobüslere yerleştirilen karakutu sisteminin Türk mühendislerin geliştirdiği ve maliyetinin yüksek olmadığı belirtildi. Özel Halk Otobüsleri’ne de karakutunun İETT tarafından monte edileceği açıklandı.