Gazete Vatan Logo

Belediye başkanlarının 'PKK'ya yardım' davası, 6 yıl sonra bitti

Sanıkların çoğu, zaman aşımından yararlandı

Hollanda'da PKK'lı Murat Karayılan ile görüşüp, belediyelerden elde edilen gelirin bir kısmını PKK yandaşlarına aktardıkları iddiasıyla haklarında "PKK'ya yardım ve yataklık' suçundan dava açılan Diyarbakır, Siirt, Batman ve Bingöl'ün DEHAP'lı eski belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 24 sanıklı dava 6 yıl sonra karara bağlandı. Bazı sanıklar cezalandırılırken, bazıları ise zamanaşımı nedeniyle ceza almaktan kurtuldu.

İtirafçı Abdulkadir Güzel'in beyanları üzerine 2000 yılında tutuklanıp haklarında dava açılan DEHAP'lı 4 belediye başkanının da aralarında bulunduğu 24 sanıklı davaya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya tümü tutuksuz sanıklardan Batman eski belediye başkanı Abdullah Akın katılırken, diğer sanıklar katılmadı. Sanık avukatları beraat talebinde bulundu. Abdullah Akın, işe alınan işçilerin adli sicil kayıtlarından oluşan dosyayı mahkeme heyetine sunarak, "Ben PKK'lıları işe almadım. Çalışmalarımda kendi partimi bile dikkate almıyordum. Savcının mütalaası somut delillerden uzak, hukuki dayanağı yoktur. İşe alınanların kimlikleri incelenirse gerçek ortaya çıkar" dedi.

Savcı Muammer Özcan mütalaasında, Batman eski belediye başkanı Abdullah Akın'ın, PKK adına faaliyet yürütmek suçundan tutuklanıp mahkum olan ve yakınları dağ kadrosunda bulunan toplam 51 kişiyi belediye bünyesinde işe aldığı gerekçesiyle "PKK'ya yardım' suçundan 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırılmasını istedi. Savcı Özcan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Feridun Çelik, vekili Ramazan Tekin, Bingöl Belediyesi eski başkanı Feyzullah Karaaslan, Siirt belediyesi eski başkanı Selim Özalp'in delil yetersizliğinden beraatlerini, itirafçı Abdulkadir Güzel ile Abdullah Öcalan'ın yeğeni Seyit Ahmet Öcalan'ın da aralarında bulunduğu diğer sanıklara ise beraat, zamanaşımı ve 3 yıldan 10 yıla kadar değişen çeşitli hapis cezası talep etti. 3 saat süren duruşma sonrası mahkeme kararını açıkladı.

İŞTE KARAR

Mahkeme Abdullah Akın, Selim Özalp, Feyzullah Karaaslan ve Selahattin Ertaş'ın beraatlerine, yardım ve yataklık etmekle suçlanan Feridun Çelik, Mehmet Arslan, Ömer Taş, Seyit Ahmet öcalan, Hüseyin Utanç, Ömer özer, Hacı Kaydı, İlhan Kazıkçı, Recai Kazıkçı, Keziban Kazıkçı, Medine Yakut, Sebiha Zengin, Hayrettin Aktepe, Hüseyin Akman'ın işledikleri suçun zamanaşımı süresi dolduğundan dosyalarının ortadan kaldırılmasına karar verdi.

İtirafçı Abdulkadir Güzel örgüt üyeliğinden 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldıktan sonra Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlandırılarak cezası 2 yıl 1'aya indirildi. Sadullah Özdemir, Mustafa Yıldız, Mehmet Maksut ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski başkanvekili Ramazan Tekin'i 7.5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanık Tahir Burkankulu'nun ise halen yakalanamamış olması nedeniyle dosyasının ayrılarak yakalanmasının beklenmesine oy çokluğuyla karar verdi.

Haberin Devamı