Gazete Vatan Logo

Belçika’da cami krizi

Belçika’da Türk kökenli vekil Veli Yüksel, 33 caminin istihbarat raporları temiz olmasına karşın devlet tarafından tanınmamasına ilişkin federal parlamentoda soru önergesi verdi.

Belçika’da cami krizi

Belçika’da hükümetin güvenlik prosedürlerini geçmelerine karşın 33 camiyi tanımaması, federal parlamentoda tartışma konusu oldu. Hristiyan Demokrat Parti’nin (CD&V) Türk kökenli vekili Veli Yüksel, ülkede bir süredir devam eden cami tartışmasıyla ilgili parlamentoya soru önergesi sundu. Yüksel, önergesinde istihbarat raporlarının ‘temiz’ olmasına karşın camilerin neden hâlâ tanınmadığı sorusunu yöneltti.

Önergeye yanıt veren Adalet Bakanı Koen Geens ise camilerle ilgili başvuruların hala değerlendirildiğini söylemekle yetindi. Bakan Geens’in bu yanıtına karşılık Yüksel de, “Bahsi geçen 33 caminin 23’ü Flaman, 10’u ise Brüksel ve Valon bölgelerinde. Tüm camilerin istihbarat raporları temiz olmasına rağmen aylardır dosyaları bekletiliyor. Bu mevzuata ve prosedüre aykırı bir uygulamadır, kabul edilemez. Bu camilerin bir an önce tanınmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan veto ediyor

Flaman bölgesinde tanınmayı bekleyen camilere Flaman İçişleri Bakanı Liesbeth Homans’ın veto koyduğu biliniyor. Homans vetosuna gerekçe olarak, Belçika İstihbarat Servisi’nin Şubat 2017’de Brüksel Büyük Camisi’ne yaptığı operasyonu gösteriyor. Homans, camilerin radikal dinci unsurlarca kullanıldığını savunuyor. Yüksel konuşmasının devamında, Homans’a çağrıda bulunarak, söz konusu vetoyu kaldırmasını istedi. Yüksel, “Müslüman topluma yönelik bu tür engellemeler hukuk ile bağdaşmadığı gibi, açık bir ayrımcılıktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

113 milyon Euro

Belçika’da son 10 yılda 80 cami resmi olarak tanındı. Bu camilerde görev yapmakta olan 67 imamın maaşı devlet tarafından karşılanıyor. İmamların maaşlarının Belçika devleti tarafından ödenmesi, anayasa ve din özgürlüğüne dayanan; hukuk normlarına göre özel bir durum. Belçika’nın camilere ayırdığı yıllık bütçe ise 113 milyon Euro civarında.