Gazete Vatan Logo

Belarus'tan Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine tam destek

Belarus'un Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ilişkin, "Belarus belki de bu örgütün okul açma talebini 4 yıl önceden reddeden tek ülke. O zamanlar bunu tuhaf bulduk, arkasında gizlenmiş bir şeyler olduğunu düşündük. Bu yüzden de okul açmalarına izin vermedik." dedi.

Belarus'tan Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesine tam destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Belarus ziyaretini AA muhabirine değerlendiren Savinykh, Türkiye ile Belarus'un birçok ortak noktası bulunduğunu ve iki ülkenin birbirini tamamladığını ifade etti.

Belarus'un Türkiye ile ilişkilerine son derece önem verdiğini söyleyen Savinykh, Türkiye ile karşılıklı çıkar çerçevesinde ekonomik, politik ve bilimsel iş birliğini sürdürdüklerini belirtti.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar dünyadaki en büyük 10 ekonomi içinde yer almak konusundaki hedefini hatırlatan Savinykh, bu bağlamda Avrasya Ekonomik Birliği'nin (AEB) bir üyesi olan Belarus'un Türkiye'ye çok faydalı olabileceğini vurguladı. Belarus'un karayoluyla Türkiye'ye en yakın AEB üyesi olması sebebiyle Türkiye'nin AEB pazarına girişinde bir köprü görevi göreceğini işaret eden Savinykh, Türk şirketlerinin Belarus'ta çeşitli sektörlerde üretim yapabileceğini ve "Made in Belarus" etiketiyle herhangi bir gümrük vergisi veya ticaret engeli olmadan AEB pazarına girebileceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Belarus'ta hizmet veren Türk menşeli bir GSM şirketini lider konuma getirmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Büyükelçi Savinykh, Belarus'un da damperli kamyon ve tarım makineleri üretiminde tecrübeli olduğunu ve bu çerçevede iki ülkenin söz konusu alanlarda iş birliği yapabileceğini söyledi.

Bilimsel çalışmalara da değinen Savinykh, TÜBİTAK ve Belarus Ulusal Bilimler Akademisi (NASB) arasındaki iş birliği çerçevesinde çok verimli projeler gerçekleştirildiğini ve gelecekte iş birliğinin daha da gelişeceğini dile getirdi.

"Üç üniversitede Türkçe öğreniliyor"

Türkçenin Belarus'ta yabancı dil olarak öğrenimi ve kullanımının yaygınlaştığını ifade eden Savinykh, ülkede 3 üniversitede Türkçe öğretildiğini bildirdi. Savinykh, "Türk öğrenciler Belarus'ta hoş karşılanıyor. Belarus'a gelip burada eğitim görebilirler. Belarus'ta İTÜ ve ODTÜ'ye benzer mühendislik, teknoloji ve kimya gibi alanlarda çok güçlü okullarımız var." dedi.

"Tarihi bir ziyaretti"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Belarus'a ziyaretini de değerlendiren Savinykh, "İlk olarak şunu söylemek isterim ki bu tarihi bir ziyaretti. Ayrıca şunu da çok net hatırlıyoruz ki 25 yıl önce Türkiye, Belarus'un bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuştu. Bu bakımdan Türkiye'ye bir ortak olarak sahip olduğumuz için çok gururlu ve mutluyuz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan'ın ziyaretini "Türkiye-Belarus ilişkilerinde yeni bir dönemin sinyali" şeklinde nitelendiren Savinykh, ziyaretin son derece "dostane ve sıcak" geçtiğini anlattı. Savinykh, ziyarette Türkiye ile güçlü ve stratejik ilişkiler kurmak iradesinin de ortaya konulduğunu aktardı.

Savinykh, Belarus'un başkenti Minsk'te Türkiye'nin katkılarıyla yeniden inşa edilen Minsk Camisi'nin ibadete açılmasına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Belarus'ta bütün dinler barış içinde yaşıyor, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi. Müslümanlar Belarus'ta 3 yüzü aşkın senedir yaşıyor. Bu kadar zaman boyunca herhangi bir sorun veya çatışma yaşamadık. Barış içinde beraberce komşu, arkadaş ve hatta akraba olarak yaşıyoruz. Bu anlamda bu caminin açılması Belarus halkının dostluk ve açık fikirliliğinin bir göstergesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da bunu konuşmasında açık bir şekilde belirttiği için minnettarız."

Haberin Devamı

Belarus'un bu konuda takındığı olumlu tavrın yanında Avrupa Birliği'nde (AB) ve dünya siyasetinde aşırı sağ ile ırkçı söylemlerin yükselişinin hatırlatılması üzerine Savinykh, "Bu bizim için büyük bir muamma. Bu neden oluyor, anlamıyoruz çünkü ırkçılık kesinlikle insan doğasına aykırı. Tanrı hepimizi eşit yarattı. Buna itiraz etmek, aslında hayatın özüne itiraz demek. Biz bu düşünceyi kesinlikle reddediyoruz." diye konuştu.

Türkiye ile ilişkilerin dostluk ve iş birliği çerçevesinde, iki ülke halklarının ve dünyanın faydasına geliştirildiğini ve hiçbir ülkeye karşı olmadığını vurgulayan Savinykh, ülkelerle dostluk ve iş birliklerini ırkçılık gibi durumları engellemek için geliştirmeyi arzu ettiklerinin altını çizdi. Savinykh, Türkiye'nin uluslararası alandaki niyetinin de aynı olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Haberin Devamı

FETÖ'nün darbe girişimi

Büyükelçi, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bu bizde şok etkisi yarattı. Ertesi gün ise Türk halkının bu suçlulara karşı güçlü bir şekilde Cumhurbaşkanı ve resmi hükümetin yanında olduğunu ve darbe girişiminin de tamamen başarısızlığa uğradığını gördük. Bu, Türkiye'deki güçlü sivil toplumun ve Türk halkının ulusal çıkarlarını çok iyi anladığının net bir göstergesi. Bu ayrıca, Türkiye'nin son derece istikrarlı bir ülke olduğunu da bize kanıtladı. Türkiye politik, ekonomik ve sosyal anlamda çok parlak bir geleceğe sahip. Kesinlikle eminiz ki bu zorluklar geride bırakılacak ve Türkiye daha iyi bir geleceğe çok başarılı bir şekilde yol alacak."

FETÖ ile mücadeleye yönelik bir soruya Savinykh, Türkiye'yi çok iyi anladıklarını ve endişeleri paylaştıklarını belirtti. Savinykh, bu konuda mümkün olan bütün desteği sağlayacaklarını vurguladı.

Savinykh, ayrıca Belarus hükümetinin 4 yıl önce FETÖ'nün ülkede okul açma talebini kabul etmediğini, "Şunu gururla söylemeliyim ki Belarus belki de bu örgütün okul açma talebini 4 yıl önceden reddeden tek ülke. O zamanlar bunu tuhaf bulduk, arkasında gizlenmiş bir şeyler olduğunu düşündük. Bu yüzden de okul açmalarına izin vermedik." sözleriyle anlattı.

Türkiye ile bu konuda da iş birliği halinde olduklarını dile getiren Savinykh, ne gerekiyorsa etkili bir şekilde ve zamanlıca yapılacağını söyledi.

Belarus'ta FETÖ'ye bağlı "Dostluk Eğitim Kültür Kurumu"na ilişkin ise Savinykh, bu kuruluşun Türkiye'yle istişare içerisinde sıkı bir şekilde incelendiğinin ve Türkiye'nin bu konuda Belarus tarafından herhangi bir zorlukla karşılaşmayacağının altını çizdi.