Gazete Vatan Logo

Bel fıtığı hayatınızı karartmasın

Genellikle orta yaşta görülmeye başlayan bel fıtığı, şiddetli ağrılara sebep olabilir. Tedavi edilmediği takdirde ciddi problemler yaratabilen bir hastalıktır.

Bel fıtığı hayatınızı karartmasın

Bel fıtığı hayatınızı karartmasın. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özkan Yükselmiş, bel fıtığının tedavi edilebilen bir hastalık olduğundan bahsetti.Bel ağrıları çağımızın sorunlarından biri. Günlük yorucu işler, kötü kullanışsız yataklar, masa başı duruş bozukluğu ve ani yük kaldırmalar ile başlayan bu kısır döngü bazen yıllarca sürebiliyor. Hayatında hiç bel ağrısı çekmeyen kimse yoktur sanırım. Tabii ki bu kadar yaygın bir sıkıntının da çok yaygın bir tedavi ağı da var. Şöyle ki; komşulardan, kuzenlerden, hacılardan, hocalardan başlayıp masörlere, fizyoterapistlere ve doktorlara kadar uzanan geniş bir ağdan bahsediyoruz.

Bel fıtığında tedavinin önemi

Bel ağrısının sebebi omurilik bölgesini tutan bir disk veya basit bir mekanik ağrı da olabilir. Bir diğer deyişle, bel fıtığının birçok nedeni olabilmektedir. Ancak dillere pelesenk olmuş bu durumun çok ciddi komplikasyonları da olabiliyor. Bel fıtığı tedavi edilmediği durumlarda felce sebebiyet verebilmektedir. Öyle ki, idrar kaçırmadan yürüme bozukluğuna kadar başka sorunlar da yaratabilir.

Haberin Devamı

Bel fıtığı tedavisi mümkün ve basit bir hastalıktır. Eğer bel ağrınız uzun süredir geçmiyorsa, yol yürüdükçe veya iş yaptıkça artıyorsa, tek bir bacağınıza yayılıyorsa ve uyuşmaya yol açıyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Fıtığın seviyesi ne kadar ileri derecede olursa olsun bazen hastalar tedavi olmayı reddedebiliyor ve geleneksel yöntemlere başvuruyor. Bu gibi ilerlermiş fıtıkların sonucundan ise “kauda ekine” olarak adlandırılan felç gelişebiliyor. Bu tarz felçler, genelde yüksekten düşmelerde veya bel bölgesine denk gelen travmalarda, ateşli silah yaralanmalarında falan görülür.

Tedavide öncelikle bir MR görüntüleme ile fıtığın boyutu saptanır. Tedavi sürecinize aktif olarak katılmak önemlidir. Verilen egzersizleri düzenli yapın, ilaçları düzenli kullanın. Fizik tedavi öneriliyorsa mutlaka katılın. Hastalar çoğunlukla kendilerine anlatılan bel fıtığı ameliyatlarının hastalığı ilerletebileceği hikayelerinden dolayı ameliyat olmak istemez. Eğer doktorunuz ameliyat öneriyorsa lütfen geciktirmeden olun.

Haberin Devamı