Gazete Vatan Logo

Bel ağrısı ile ilgili bilinmesi gerekenler! Bel fıtığı nasıl tedavi edilir?

Bel ağrısı sebeplerinin en başında bel fıtığı bulunuyor. Çok sık görülen ve hayatın her alanında kişiyi etkileyebilen bu hastalık için çeşitli tedavi yöntemleri mevcut. Ağrı, Beyin, Sinir Hastalıkları ve Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bel fıtığı tedavisinde kullanılan teknikleri sizler için anlattı.

Bel ağrısı ile ilgili bilinmesi gerekenler! Bel fıtığı nasıl tedavi edilir?

Bel fıtığı, omurlar arasında yer alan ve disk adı verilen yapının ağır kaldırma ve zorlanma gibi aktiviteler sonrasında çevresindeki liflerin koparak sinir kanalına doğru çıkıntı yapması durumudur. Fıtıklaşmış bir disk, omurganızdaki sinirlere basabilir ve boynunuzda, sırtınızda, kollarınızda ve bacaklarınızda ağrı, zayıflık ve uyuşukluğa neden olabilir. Bazen bu belirtiler hayatınızı bozabilecek kadar şiddetli olabilir. Bununla birlikte, çoğu zaman, fıtıklaşmış diskinizdeki problemler birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelmeye başlamalıdır, aksi durumda tedavi için destek alınmalıdır.

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte bel fıtığı tedavilerinde daha risksiz, ağrısız ve başarı oranı yüksek teknikler uygulanmaya başlandı. Uygulanan bu ameliyatsız tedavi yöntemlerinin en büyük avantajının ise sadece fıtık olan bölgeye uygulandığı için dokulara zarar vermez ve geri dönüşümü olmayan bir komplikasyona yol açmaz. Bu yöntemler sayesinde sadece bel fıtığı ağrılarının değil bel, boyun, sırt ve diz ağrıları büyük oranda giderilebilmektedir.

Haberin Devamı

Bel fıtığı tedavisinde uygulanan ameliyatsız yöntemler

Radyofrekans Tedavi Yöntemi: Bu tedavide devamlı olarak ağrıya sebep olan bölgedeki sinir iletim lifleri devre dışı bırakılır. Yöntemin en büyük avantajı işlem yapılacak olan bölgedeki sinirlere ya da dokuya hasar vermeden radyofrekansın uygulandığı alandaki sinirler üzerinde düzenleyici bir etki yaratılmasıdır. Böylece uzun süreli ağrı tedavisi sağlanmış olur ve hasta büyük oranda ağrılarından kurtulur. Bu işlem “küçük bir girişim" olarak nitelendirilir. Özel bir cihaz, özel bir kablo, çok yüksek titreşimli bir akım ve iğne yardımı ile sadece ağrıyı taşıyan sinir lifine uygulanır. Böylece istenilen sinir kontrollü şekilde uyarılır ve sinirin ağrı sinyallerini iletme özelliği ortadan kalkmış olur. İşlemden sonraki 4-5 gün boyunca yatak istirahati önerilir.

Transforaminal Enjeksiyon Yöntemi: Bel fıtığı tedavisinde nokta atışı olarak nitelendirilen bu enjeksiyon yöntemi, bel fıtıklarının hemen hemen hepsinde tek taraflı bir çıkıntı oluşmasından yola çıkılarak sadece fıtığın yer aldığı sinir kanalına nokta atışı yapılmasının daha etkili olacağı düşünülerek geliştirilmiştir. Böylece sadece istenilen bölge tedavi edilmekte ve yan etkileri çok daha az olmaktadır. Transforaminal enjeksiyon yöntemi C kollu skopi denilen röntgen cihazı eşliğinde yapılır. Bu cihaz sayesinde bel omurgası 3 farklı açıdan görüntülenerek iğne, düzgün bir şekilde sinir kanalına yerleştirilir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürer ve hasta herhangi bir acı hissetmez.

Haberin Devamı

PELD Sistemi (Tam Kapalı Endoskopik Diskektomi): PELD sistemi uzun yıllardan beri uygulanan güvenilir ve başarı oranı yüksek bir yöntemdir. Cerrahi yöntemlere kıyasla hem daha az riskli hem de hastanede yatmayı gerektirmeyen bu yöntem, lokal veya spinal anestezi altında ince bir kanül yardımıyla direkt diske ulaşılıp hiçbir dokuya zarar vermeden uygulanır. Ardından hastanın birkaç gün istirahat etmesi önerilir.

Fıtık tedavisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler

Haberin Devamı

Fıtıklaşmış disklerin çoğu kendi başlarına ya da tedavi ile daha iyi hale gelir. Fakat tekrar olabilirler.

Omurganızı korumak ve fıtıklaşmış başka bir diski önlemek için, daima oturmalı ve dik durmalısınız. Uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa, sırtınızdan baskı almak için bir ayağını tabureye veya kutuya koyun.

Ağır bir şey kaldırırken dikkatli olun. Almak için dizlerinizden çömelin. Belden bükülmeyin. Çünkü bu hareket belimize çok fazla baskı yapar.

İdeal kilonuzda kalın. Ekstra kilolar sırtınızı daha fazla zorlar.

Sigara içmeyin. Sigara omurganızdaki disklere zarar verebilecek arterlerin sertleşmesine neden olabilir.