Gazete Vatan Logo

Beklenti mi temenni mi?

TL’deki değer kaybının geçişkenliği ile herkes enflasyonu yıl sonunda çift haneli beklerken Merkez Bankası sadece 0.5 puanlık bir artışla tahminini % 8.4’e yükseltti. Başkan Çetinkaya sadeleştirme ve gerekirse ilave sıkılaştırma sinyali de verdi.

Beklenti mi temenni mi?

Merkez Bankası, yılın 2’nci enflasyon raporunu açıkladı. Yıl sonu enflasyon tahminleri, beklendiği gibi yukarı yönlü revize edilirken, artışın sınırlı kalması piyasa tarafından tuhaf karşılandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, Ocak enflasyon raporunda yüzde 7.9 olarak açıkladıkları 2018 yıl sonu enflasyon tahminini 0.5 puan güncelleyerek yüzde 8.4’e yükselttiklerini belirtti. Çetinkaya, bu güncellemenin 0.4 puanın, petrol fiyatları ve döviz kuru kaynaklı gelişmelere bağlı olarak Türk Lirası cinsinden ithalat fiyatları varsayımını yukarı çekmelerinden kaynaklandığını söyledi.

Çetinkaya, şunları kaydetti: “Yurt içi talebin gücünü korumasına bağlı olarak bir önceki rapor dönemine göre yukarı yönlü güncellediğimiz çıktı açığı 2018 yıl sonu tahminini 0.1 puan artırdı. Diğer taraftan, para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği bir görünüm altında 2019 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6.5 olarak koruduk. Baz etkisinin yanı sıra döviz kuru ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerin gecikmeli yansımalarına bağlı olarak yıllık tüketici enflasyonunda kısa vadede dalgalanma oluşabileceği öngörülmekte ve risklerin yukarı yönlü olduğu değerlendirilmektedir. Enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2018 yılı sonunda yüzde 7.2 ile yüzde 9.6 aralığında (orta noktası yüzde 8.4), 2019 yılı sonunda yüzde 4.7 ile yüzde 8.3 aralığında (orta noktası yüzde 6.5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.”

Haberin Devamı

Komiteye mi güveniyor

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, ekonomistlerin, enflasyon tahminlerinde biraz daha ciddi bir revizyon görmeyi beklediğini belirterek, “Çok sınırlı kalmış revizyon... Yüzde 9-9.5 bandına revize edilebilirdi. Kur ve ithalat fiyatlarıyla ilgili gelişmelerden zaten Çetinkaya bahsetti. Ama gıda enflasyon tahmininde bir revizyon yapılmamış ve yüzde 7’de sabit tutulmuş. Şu anda yüzde 10’un üzerinde... Gıda enflasyonunda bu kadar belirgin bir düşüş olabilir mi? Bu bir risk aslında” dedi. Sezgin, TCMB’nin muhtemelen Gıda Komitesi’nin alacağı tedbirlere güvenerek bu yönde karar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

75 puanlık artış tamam ilave sıkılaşma masada
TCMB Başkanı Çetinkaya, konuşmasının “Para Politikası Uygulamaları ve Parasal Koşullar” bölümünde, fiyatlama davranışlarına dair risklerin devam etmesi nedeniyle para politikası duruşunu 2017’nin son çeyreğinde kademeli olarak sıkılaştırdıklarını hatırlattı.
Kasım’da Türk Lirası ve döviz likiditesine dair önlemler aldıklarından bahseden Çetinkaya, Aralık’ta gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz artışı gerçekleştirirken, Ocak ve Mart’ta enflasyon görünümde kalıcı bir iyileşme oluncaya kadar sıkı para politikası duruşunu koruyacaklarını ve gerekli görülmesi halinde ilave sıkılaşmaya gidebileceklerini duyurduklarını ifade etti. Çetinkaya, Nisan ayındaki PPK toplantısında ise enflasyona ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapmaya karar verdiklerini hatırlatarak, gerekirse ilave sıkılaştırkma yapmaktan ve faizleri yukarı çekmekten çekinmeyeceklerini söyledi.
Tek kanal tek faiz
Çetinkaya’nın faizde sadeleştirme mesajı piyasada farklı yorumlara neden oldu. İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, “TCMB’nin sadeleştirmeden kastı şu; bu GLP artık bütün fonlamanın yapıldığı kanal olmayacak. Daha normal bir faiz belirlenecek. Yani bir hafta repo olabilir, normal gecelik borç verme faizi olabilir… Bu ikisinden biri belirlenecek, tek bir faizle fonlama yapılmaya devam edilecek ama TCMB bunu önceden duyuracak. Şu anda önceden bir duyuru olmadığı için ve birçok fonlama kanalı olduğu için, mesela Merkez Bankası yarın çıkıp ‘Ben bütün fonlamayı GLP’den yapmıyorum, bugün de bir haftalık faizden ilave fonlama vermeye karar verdim’ diyebilir. O gün ortalama fonlama maliyeti düşer. Bunu yapmasına çerçeve olarak hiçbir engel olmadığı için bu bir belirsizlik” diye konuştu.
Şekerbank Başekonomisti Gülay Elif Girgin de şunları kaydetti: “Hatırlanacağı üzere, 2018 yılı temel politika metninde, politika sadeleşme hedefi paralelinde tek fonlamaya geçileceği ve bunun 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı olacağı ifade edilmişti. Başkan, konuşmasında teknik detay vermemiş olsa da faiz konusunda tartışmaları büyük ölçüde sonlandıracak mekanizma konusunda genel beklenti, şu an yüzde 13.5 olan GLP piyasa fonlama faizinin temel fonlama faizi yani 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı olarak anons edilmesi ve GLP’nin de cezalandırma faizi olarak önceki dönemlerde olduğu gibi daha yüksek bir seviyede ilan edilmesidir. Böylece şu anki ortamda hiçbir gösterge niteliği olmayan yüzde 8 ve yüzde 9.25 (marjinal fonlama oranı/üst bant) kaldırılmış olacak.”

Haberin Devamı