Gazete Vatan Logo

Beklenen konuşmayı yaptı

Obama bu kez Ermeniler’i kurtaran Türkleri selamladı

ABD Başkanı Ermeni olaylarının yıldönümünde merakla beklenen konuşmasında diasporanın beklentilerini boşa çıkardı ve “soykırım” yerine geçen yılki gibi “Büyük Felaket” dedi.

Türkiye ve Ermenistan’ın haftalardır merakla beklediği açıklama, nihayet Beyaz Saray’dan geldi. ABD Başkanı Barack Obama, 1915 Ermeni olaylarının 95’nci yıldönümü için yayınladığı resmi açıklamada, Ermeniler’in beklentisinin aksine, “soykırım” sözünü kullanmadı. Başkan, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1915 olaylarını Türkçe’de “Büyük felaket” anlamına gelen Ermenice “Meds Yeghern” sözüne yer verdi. Obama, geçen yılki bildirisiyle içerik olarak hiçbir farkı olmayan bildirisinde ayrıca ’tarih hakkında düşüncesinin değişmediğini’de hatırlatarak, Ermenileri tarafının az da olsa gönlünü almaya çalıştı. Başkan seçilmeden önce Illinois Senatörü olan Obama, seçim kampanyası sırasında 18 Ocak 2008’de yayınladığı bir açıklamada, “Başkan seçilirsem, Ermeni soykırımını tanıyacağım” sözünü vermişti.

İki bildirinin farkı

- Obama’nın bu yılki bidirisi geçen yılki bildiriden daha kısa tutuldu.

- Geçen yıldan farklı olarak Türkiye ve Ermenistan arasındaki ’normalleşme’sürecine direk referans yok. Hatırlanacağı gibi Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan protokol sürecini geçtiğimiz Perşembe günü askıya almıştı.

- Geçen yılki bildiride de kullanılmış tamamen aynı cümleler göze çarptı.

- Bu yıl Obama ’Ermenileri kurtaran Türkleri de selamlıyorum’ diyerek, geçen yıl hiç kullanmadığı tarzda bir yorum ekledi.

- Ayrıca, geçen yıl olduğu gibi iki kez Meds Yegern sözünü kullandı

Obama yayınladığı açıklamasında şunları söyledi:

“Bugün bu kötü olaylardan ders alma günüdür. Ben defalarca 1915’te olanlarla ilgili kendi görüşlerimi belirttim ve benim tarih görüşüm değişmedi. Gerçeklerin tam ve dürüst bir şekilde tanınması hepimizin yararınadır. Meds Yegern (Büyük Felaket) Ermeni halkının tarihinde yıkıcı bir bölümdür, bu vahim hataları tekrarlamamak için katledilenlerin anılarını canlı tutmak zorundayız. 1915’te Ermeniler’i kurtaran Türkleri selamlıyor, Türkiye’de de dahil, Türkler ile Ermeniler arasındaki diyalogdan cesaret alıyorum.”

ATATÜRK’E HAKARET ETTİLER

24 Nisan’da Ermeniler Avrupa, Amerika ve Ermenistan’da Türkiye karşıtı protesto gösterileri düzenledi. En hararetli anmalar da Washington’da ve Erivan’da gerçekleşti. Erivan’da yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı etkinliklerde Türk bayrağı yakıldı. ABD’de ise bir grup Ermeni de, Beyaz Saray önünde yaptığı gösteride, Atatürk’e hakaret içeren pankart açtı. Ayrıca Beyrut, Paris, Berlin, Londra ve Moskova, Ermeni eylemlerine sahne oldu.

Haberin Devamı