Gazete Vatan Logo

Beklenen düzeltme geldi

Dünya borsaları, ABD’de tahvil faizlerinin kritik % 5 sınırını aşmasını görmezlikten gelemedi

Son 6 aydır yaşanan tüm olumsuz gelişmelere kulak tıkayıp soluksuz yükselen dünya borsalarında beklenen satış dalgası ABD tahvil faizlerindeki hızlı artışla tetiklendi. ABD’de tahvil faizleri tüm vadelerde kritik yüzde 5 seviyesini aşıp son 11 ayın en yüksek düzeyine tırmandı. 10 yıllık ABD Hazine bonosu faizi önceki güne göre 0.11 puanlık çıkışla yüzde 5.08’e, 30 yıllık tahvillerin faizi ise 0.1 puanlık yükselişle 5.18’e tırmanırken, dünya borsalarında hızlı satışlar yaşandı. Uluslararası piyasalardan Türkiye de payını aldı.

İMKB endeksi yüzde 2.2 kayıpla 45 bin puanın altına indi ve günü 44 bin 843 puandan kapattı. Dolar YTL’ye karşı 0.7 kuruş değer kazanıp 1.3270’den kapanırken, gün içinde 1.3315’lik seviye görüldü. Haftabaşında yüzde 18.07’yle son bir yılın en düşük seviyesinde olan bono faizleri de çalkantılardan etkilendi. En çok işlem gören 4 Şubat 2007 vadeli tahvilin faizi yüzde 18.35’ten kapandı.

Bedelini herkes ödeyecek

ABD tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş konusunda uluslararası piyasalardan sıcak yorumlar gelirken, İskoç yatırım fonu yöneticisi Stuart Thomson, “Çok kuvvetli olan global büyüme nedeniyle faizlerin artması doğal” dedi. Uzmanlar ABD tahvil piyasasında yaşananların önümüzdeki dönemde merkez bankalarının faiz oranlarına yükseliş yönünde yansımasının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. Önceki gün oranları yüzde 4’e çıkartan Avrupa Merkez Bankası ile faizlerini dün artıran Yeni Zelanda’nın bu trendin ilk kurbanları olduğu belirtiliyor.

Dolar ezip geçti

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş doların da ateşini yaktı. Amerikan para birimi ululararası piyasalardaki dengeleri sarstı. Hemen hemen tüm para birimleri karşısında değer kazanan dolar YTL karşısında günü yüzde 0.17 artışla kapatırken, gelişmiş ülke paralarına karşı daha agresif yükselişler gerçekleştirdi. İngiliz Sterlini dolara karşı yüzde 0.62 değer kaybederken, kayıp İsviçre Frangı’nda yüzde 0.67, Brezilya Reali’nde yüzde 0.92’yi buldu.

Haberin Devamı