Gazete Vatan Logo

Bekir Coşkun ihale karşılığı mı işten çıkarıldı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazete ve TV'lerin genel yayın yönetmenleriyle biraraya geldiği yemekli toplantıda, Bekir Coşkun'un Habertürk'ten atılması konusunu gündeme getirdi. "Bekir Coşkun Habertürk'ten neden atıldı diye sorsanıza..." dedi, ardından yanıtını kendisi verdi: Çayırhan Kömür Santrali kömür ihalesine bakın. O ihale neden iptal edildi? Bakın..."

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, kısa süre önce Meclis Başkanlığı'na, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermiş, "Çayırhan kömür sahasından yeraltı işletme yöntemi kömür çıkarılmasına yönelik iptal edilen ihale Ciner Grubu’na bağlı Park Termik’in imtiyaz sözleşmesi kapsamına alındı. Bakanlığınızın EÜAŞ’a konu ile ilgili olarak bir baskısı var mıdır? İhalenin iptal edilerek sahanın tekrar Park Termik’e verilmesi ile Bekir Coşkun’un işten çıkarılmasının aynı hafta olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz” diye sormuştu.

Dibek, Enerji Üretim AŞ'nin (EÜAŞ), Çayırhan Kömür Sahasından yer altı işletme yöntemi kömür çıkarılması işini 28 Nisan 2010 tarihli Kamu İhale Bülteni’nde ihaleye çıkardığını hatırlatarak şöyle demişti: "Bültene göre ihaleye son teklif verme tarihi 2 Eylül 2010 olarak bildirilmiştir. Daha sonra EÜAŞ son teklif verme tarihinin 21 Eylül 2010’a ertelendiğini duyurmuştur. EÜAŞ 17 Eylül 2010 tarihli Yönetim Kurulu’nda ise açılan ihalenin iptaline karar vermiştir. İhalenin iptali Kamu İhale Kurumu tarafından yayımlanmamış, EÜAŞ’ın internet sitesinde ise ihale ilanı ihalenin yapılacağı günün akşamına kadar yer almıştır. İhalesi iptal edilen Çayırhan Kömür Sahası yeraltı işletmesi, Ciner Grubu’na bağlı Park Termik’in imtiyaz sözleşmesi kapsamına alınmıştır. Aynı dönemde yine Ciner Grubuna bağlı Habertürk Gazetesinden muhalif köşe yazarı Bekir Coşkun’un işine son verilmiştir. EÜAŞ, ihale yapacağını Kamu İhale Bülteni ile bildirdiği halde, ihale neden iptal edilmiştir? İhalenin iptal edilmesi teklif veren firmalara bildirilmiş midir? İhaleye teklif veren firmaların önerecekleri ücretler Park Teknik ile imzalanan imtiyaz sözleşmesinde yer alan fiyattan daha düşük ise burada bir kamu zararı oluşmamış mıdır? İhalenin iptal edilmesi sonrasında EÜAŞ’ın Kamu İhale Kurumu’na ihale iptalini bildirmesi gerekmemekte midir? Bildirildi ise Kamu İhale Kurumu neden iptali yayımlamamıştır? Bakanlığınızın EÜAŞ’a konu ile ilgili olarak bir baskısı var mıdır? Çayırhan ile ilgili olarak, TBMM KİT Komisyonunda mukavele yerine yeni ihale yapılması uygun bulunduğu halde neden TBMM KİT Komisyonu’nun isteği yerine getirilmemiştir? İhalenin iptal edilerek sahanın tekrar Park Termik’e verilmesi ile Bekir Coşkun’un işten çıkarılmasının aynı hafta olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?..”





Haberin Devamı