Gazete Vatan Logo

Bekçiler hakkında neler biliniyor? Bekçilik sistemi ne zaman başladı? Kaç tane bekçi var?

2020 bekçi alımlarının ne zaman yapılacağı merak edilirken öte yandan bekçilik sistemi de araştırılan konulardan bir tanesi. Vatandaşlar, bekçiler hakkında detaylı bilgi edinmek istiyor. Peki Bekçiler hakkında neler biliniyor? Bekçilik sistemi ne zaman başladı? Kaç tane bekçi var? İşte detaylar…

Bekçiler hakkında neler biliniyor? Bekçilik sistemi ne zaman başladı?  Kaç tane bekçi var?

2020 bekçi alımlarının ne zaman yapılacağı, bekçi olmak isteyen kişiler tarafından sık sık araştırılıyor. Bunun yanında bekçilik sistemi ve bekçilerle ilgili de merak edilen sorular var. Peki Bekçiler hakkında neler biliniyor? Bekçilik sistemi ne zaman başladı? Kaç tane bekçi var? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

BEKÇİLİK SİSTEMİ NE ZAMAN BAŞLADI?

İlk olarak 24 Nisan 1914'te 'Çarşı ve Mahallat Bekçileri Hakkındaki Kanun' ile başlayan idari kolluk personeli hizmeti, 14 Temmuz 1966'da 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri kanunu ile yeniden düzenlendi. Son bekçi alımı 1974 yılında yapıldı ve 2008 yılında mevcut görevde bulunan 8 binden fazla bekçi emniyet kadrolarına geçti. Durdurulan personel alımı 2017'de çıkarılan 690 sayılı KHK ile devam etti.

KAÇ TANE BEKÇİ VAR?

İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan 24 Temmuz 2019 tarihli bilgi notuna göre ülke genelinde 69'u kadın toplam 21 bin 347 Çarşı ve Mahalle Bekçisi var. Personel alım ilanı Nisan 2016'da yapıldı. İlk olarak 20 ilde 69'u kadın 433 bekçi alındı.

Haberin Devamı

BEKÇİLER NASIL ALINIYOR, NASIL BİR EĞİTİMDEN GEÇİYOR?

Bekçi alımları 2018'den itibaren Polis Akademisi Başkanlığı'nın düzenlediği merkezi sınavla yapılıyor. Eğitimlerini de Polis Akademisi Başkanlığı belirliyor.

İçişleri Bakanlığı'nın internet sitesine göre bekçi adaylarına eğitim sürecinde temel hukuk, demokrasi ve insanları, devletin idari yapısı, sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, halkla ilişkiler ve iletişim, trafik güvenlik ve ilk yardım bilgisi, mesleki yazışma, mevzuat, silah ve atış bilgisi, müdahale yöntem ve teknikleri, uygulamalı bekçilik eğitimleri veriliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademi Başkanlığı'ndan bekçilerin eğitimiyle ilgili yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

"(Bekçi adayları) 3 ay süreyle üst düzey eğitime tabi tutulur ve bu eğitimi başarıyla sonlandıranlar görev yapacakları illere gönderirler. Gönderdikleri illerde de göreve başlamadan önce 2 ay süreyle uygulamalı eğitimden geçirilirler. Ayrıca göreve başladıktan sonra da belli periyotlarla hizmet içi eğitime tabi tutulmaya devam edilirler. "

Haberin Devamı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Ocak 2020 tarihli açıklamasında mevcut bekçi sayısının 21 bin 292 olduğunu duyurdu ve bekçilerin eğitim durumlarına ilişkin de şu açıklamayı yaptı:

"2016 yılından bugüne kadar alımı yapılan 19 bin 706'sının 12 bin 1'i lise, 3 bin 137'si yüksekokul, 3 bin 943'ü lisans ve 29'u ise yüksek lisans mezunlarından oluşmaktadır."

BEKÇİ MAAŞLARI NE KADAR?

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), bekçi maaşlarının öğrenim durumu, gösterge ve ek göstergelerine göre diğer devlet memurlarına ödenen taban aylıklarıyla aynı olduğunu duyurdu. EGM'nin açıklamasına göre göreve yeni başlayan bekar lise mezunu çarşı ve mahalle bekçisinin maaşı 4 bin 527 TL, lisans mezununun maaşı ise 4 bin 534 TL.