Gazete Vatan Logo

Bekar memur ne kadar alacak?

Asgari geçim indirimi, en çok bekarları vuruyor. Peki kim, ne kadar alacak?

Vergi iadesi uygulamasının kaldırılıp yerine asgari geçim indiriminin getirilmesi en çok bekarları vuruyor. Özellikle kamuda aile ve çocuk yardımı da eklendiğinde, bekarlar ile evli çalışanlar arasındaki ücret farkı büyüyor.

Bekâr olan çalışanlar, asgari geçim indirimi kapsamında aylık 45.6 YTL alabilecek. Oysa evli ve eşi çalışmayan çocuksuz bir çalışanın alacağı para ise 54.72 YTL olacak. Ailelerdeki çocuk sayısı arttıkça, asgari geçim indiriminin tutarı da yükseliyor. Örneğin eşi çalışmayan 1 çocuklu aile ayda 61.56 YTL alacak. İki çocuklu aileler için bu meblağ 68.40 YTL'ye, üç çocuklu aileler için 72.96 YTL'ye, dört çocuklu aileler için de 77.52 YTL'ye yükselecek.



Böylece dört çocuklu bir işçi veya memur ailesinin, bekarlara göre yıllık kazancı 383 YTL daha fazla olacak. Bu rakama aile ve çocuk yardımı eklendiğinde fark daha da büyüyecek.

KAMUDA FARK DAHA DA BÜYÜYOR
Öte yandan kamuda uygulanan aile ve çocuk yardımı, bekar memurlar ile evli memurlar arasındaki farkın daha da büyümesine neden oluyor. Aralıkta aile ve çocuk yardımı dahil maaşı 861 YTL olan 14'ün 2'sindeki devlet memurunun cebine ocak ayında 977 YTL girecek. Ancak bu rakamın içerisine aile yardımı da dahil. Bekarlar ise bu haktan yararlanamıyor.

Aile ve çocuk yardımı kamu görevlisinin evli olması ve eşinin çalışmaması gerekiyor. En fazla iki çocuğa kadar verilen yardım, 6 yaşından küçükse çocuk başına 24.7 YTL, 6 yaşından büyükse 12.4 YTL olarak ödeniyor.





Haberin Devamı