Gazete Vatan Logo

Bedri Koraman vefat etti!

Bedri Koraman vefat etti!

ÜNLÜ karikatürist Bedri Koraman Bodrum Torba’daki evinde solunum yetmezliği nedeniyle dün saat 19.00’da hayatını kaybetti. 87 yaşındaki Koraman yaklaşık 2 hafta önce evinde düşüp başını çarpmış ve kalydırıldığı Özel Bodrum Hastanesi’nde tedaviye alınmıştı.

Silahlı saldırıya uğradı...

1928 yılında Samsun Bafra’da doğan Bedri Koraman 1945’te öğrenim için geldiği İstanbul’da bir süre Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Cemal Tollu atölyesinde eğitim gördü. 1945’ten başlayarak illüstrasyon ressamı ve karikatürcü olarak Babıali’ye girdi. Karikatür çizmeye 1947’de Çocuk Âlemi dergisinde başladı. Çeşitli dergi ve gazetelere karikatürler hazırlayan Koraman 1970’lerde Abdi İpekçi’nin isteğiyle, Milliyet’in birinci sayfasında, renkli karikatürler çizmeye başladı. 18 Kasım 1978’de uğradığı silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu. 1982’de Güneş gazetesine geçti, 1985’te Milliyet’e döndü. Yıllarca çalıştığı Milliyet gazetesinden ayrıldıktan sonra, Sabah gazetesinin Pazar ekinde tam sayfa karikatürler çizdi.

Haberin Devamı

Muhabir-karikatürcü

Yassıada yargılamalarını izleyip karikatüre dökerek muhabir-karikatürcü tipinin ilk örneklerinden oldu. 1970’lerde parti kurultaylarını, seçim gezilerini izleyip gazetede bantlar halinde yayımlayarak bu çalışmalarını sürdürdü. Siyasi karikatürlerinin bir kısmını içeren Siyaset Arenası adlı bir kitabı olan Bedri Koraman, İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp’te ve Saraybosna’da ödüller kazandı. Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin Spor karikatürleri Yarışması’nda birincilik ödülleri aldı. 1986’da merkezi Brezilya’da bulunan Internacional dos Jornalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi. Uzun yıllar Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı yaptı.