Gazete Vatan Logo
Magazin Bedeninizi ve zihninizi nefes ile sakinleştirin

Bedeninizi ve zihninizi nefes ile sakinleştirin

Chopra Center University eğitmenlerinden Ebru Şinik’in gündelik yaşam için nefes egzersizleri kılavuzu niteliğindeki Nefeste Saklı Hayat adlı kitabı raflardaki yerini aldı. Şinik’in nefes tekniklerini gündelik yaşamınıza kolaylıkla entegre edebilir ve ofiste, evde, metroda, tatilde ihtiyacınız olan nefes tekniğini kendi kendinize detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Şinik ile nefesin önemini konuştuk.

Bedeninizi ve zihninizi nefes ile sakinleştirin

“Meditasyon, Nefes Terapi, Ayurveda” ile nasıl tanıştınız?

17 yıl boyunca birbirinden tamamen farklı sektörlerde güzel işler yapmış birisi olarak zaman zaman içimde hep bir eksiklik ve tatminsizlik duygusunu hissediyordum. Bir şey eksikti ama adını koyamıyordum. IMKB’de çalıştığım yıllarda bedenimde biriken stres nedeni ile şiddetli anksiyete yaşamaya başladım. Anksiyete tedavisi için hapları reddederek, asla yapamam diye öğrenmemek için aylarca ayak dirediğim meditasyon ve nefes teknikleri ile tanıştım. İnanılmaz bir rahatlık ve şevk ile her gün sabah-akşam düzenli olarak yarımşar saatten toplam 1 saat meditasyon ve 15 dakika stres yönetimi eve nefes darlığı için önerilen nefes tekniğini yapmaya başladım. 4 hafta içinde geceeleri rahat uyumaya başladım, nefes darlığım son buldu ve kendimi her geçen gün çok daha iyi hissetmeye başladım. Zihnimizin bize oynadığı oyunların ötesine geçmeyi öğrenmek kelimelerle ifade edilemeyecek bir özgürlük alanı oluşturuyor. Ardından Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi’ni kurmaya karar verdim.

Haberin Devamı

Stres yönetiminizi doğru egzersiz ile yapın

Kitapta hangi konular var?

Bu kitap bize tüm gün boyunca değişen ruh hallerimize ve farklı ihtiyaçlarımıza göre rehperlik yapabilir. Kontrollü nefes çalışmaları ile otonom sinir sistemimiz vasıtasıyla sindirim sistemi, kalp-damar sağlığı sistemi, bağışıklık sistemi, üreme sistemi ve tüm hormonal sistemler dahil olmak üzere hem psikolojik, hem de fiziksel olarak onlarca fayda sağlanabilir. Bu teknikler ile bedenimizi ve zihnimizi sakinleştirecek, dengeleyecek, arındıracak ve canlandıracak şekilde çalışmasını denetleyebiliriz.

Stres çağımızın hastalığı, çocuklarda bile görülüyor. Bu noktada nefes alma tekniklerini öğrenmek bize nasıl fayda sağlar?

Bu kitabı yazmaktaki ana amaçlarımdan ilki stres yönetimi; çünkü çağımızın en büyük hastalık kaynağı olan stresi yönetebildiğimiz kadar sağlıklı ve mutluyuz. İşte nefes teknikleri de bize burada en büyük temel destek olarak yardıma koşuyor. Kontrollü ve ritmik olarak yapılan, burundan alınıp, verilen Kadim Nefes Teknikleri dünyada bilinen en etkin stres yönetimi teknikleridir; çünkü otonom sinir sistemi uygulamaya başladığınız anda dengelenmeye başlıyor. Doğru nefes alamamak günümüzün en temel sağlık problemlerinden biri. Kitabımda nefes egzersizlerini detaylı bir şekilde çizimler ile anlattım. Nefeste Saklı Hayat ülkemizde bugüne kadar yazılan ilk video film uygulamalı nefes egzersizleri kitabı. Her nefes tekniği uygulamasını çizimli olarak anlattıktan sonra, o nefes tekniğini uyguladığım videoyu da kolaylıkla izleyebilmeniz için qR kodları oluşturduk.

Haberin Devamı

Burundan alınan nefes en doğrusu

Farklı nefes çalışma teknikleri görüyoruz. Doğru nefes almak vermek burundan mı, ağızdan mı olmalı?

Burnumuz nefes almak için, ağzımız ise yemek yemek için yaratılmıştır. Tüm ezoterik bilgiler ve bilimsel araştırmalar da burundan alınıp verilen ritmik ve kontrollü nefes teknikleri ile sağlanan faydaları anlatmakta ve ağız nefesinin zararlarına dikkat çekmekte. Gündelik yaşamımızda fiziksel efor sarfettiren bir aktivite yapmadığımız, konuşmadığımız ve şarkı söylemediğimiz sürece sadece burundan nefes alıp vermeliyiz. Pranayama denilen, burundan alınıp verilen, kontrollü ve ritmik nefes egzersizlerinin bağışıklık sistemi, yüksek tansiyon, astım, otonom sinir sistemi dengesizlikleri, psikolojik ve strese bağlı bozuklukları olumlu olarak etkilediği, travma sonrası stres bozukluğu belirtilerini iyileştirmeye ve çok farklı bağımlılık problemleri olan kişilere yardımcı olduğu, stres hormonu olan kortizolu düşürdüğü, uyuma düzenini iyileştirdiği ve genel olarak huzur ve iyilik duygusunu geliştirdiği yüzlerce klinik araştırma neticesinde kanıtlandı. Dolayısıyla nefesi ustalıkla idare ederek tüm sistemimizin yeniden ayarlamasını yapabiliriz.

Haberin Devamı

Kitabınızda bahsettiğiniz nefes tekniklerini uygulamak için bir merkeze gitmek gerekiyor mu?

Hayır, gerekmiyor. Nefesleri belirtildiği gibi okuyup, videosunu da izledikten sonra kendi kendinize, kimseye ihtiyaç duymadan güvenli ve etkin bir şekilde uygulayabilirsiniz. Her nefes tekniğini herkes uygulayamaz, uygulamamalı da! Nefes teknikleri ilaçlar gibidir; bazı hastalıkları geçirdiyseniz veya hali hazırda bazı rahatsızlıklarınız varsa uygulamaya geçmeden önce ilgili nefes tekniğinin kontrendikasyon listesini kesinlikle gözden geçirmelisiniz. Aksi takdirde rahatsızlıklarınızı uyararak faaliyete geçirebilirsiniz. Fakat öğrendikten sonta yaşam boyu kendi kendinize ihtiyaç hissetiğiniz her an, dilediğiniz yerde uygulayabilirsiniz. Sonuçta kadim bilginin özelliği insanoğlunun tek başına uygulayabileceği sadelik ve basitlikte olmasının yanısıra, bir o derece de etkili olmasında yatar.

Haberin Devamı