Gazete Vatan Logo

Bedelliye cazip kredi

Bankalar bedelli askerlik için tüketici kredisi maliyetinin altında kredi paketlerini açıklamaya başladı. Normal ihtiyaç kredisi faizi % 2’lerdeyken, bedelli askerlik için % 1.70 fırsatı var.

Bedelliye cazip kredi

Askerlik yaşı geldikten sonra bedelli yasasını bekleyen ve bu yasa ile sevinen gençlere bankalar da kredi avantajı sunarak jest yaptı. Bankalar hazırladıkları bedelli askerlik kredilerini açıklarken, 12 ay vade için getirilen imkanın şu an piyasada mevcut tüketici kredisi faiz oranına göre 0.35 puan civarında avantajlı olduğu görülüyor. Yine bankalar ödemeleri 3 ay erteleme ve dosya masrafı almama gibi avantajlarla da bu düşük faiz oranlarını destekledi.

Bankaların açıkladıkları bedelli askerlik kredisi faiz oranları aylık yüzde 1.70 civarında seyrederken henüz kamu bankalarının oran açıklamamış olması, “Acaba maliyet biraz daha düşer mi?” beklentisi de yarattı. Zira Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve aynı zamanda Ziraat Bankası Genel Müdürü olan Hüseyin Aydın bankaların bedelli askerlik için çok cazip kampanya hazırlığı içinde olduğunu açıklamıştı. Kamu bankalarının oranı 1.65’lere kadar da çekebileceği belirtiliyor.

Enflasyonun artmasına paralel olarak piyasada tüketici kredi faizlerinde de önemli artışlar yaşandı. Şu an mevduata yüzde 17 civarı faiz veren bankalar, bireysel kredilerini yıllık yüzde 24 civarı bir faizle satıyor. Bu bireysel kredilerde aylık yüzde 2.05 gibi ortalama bir maliyete denk geliyor.

Haberin Devamı

500 liralık avantaj

Buna karşılık bedelli askerlik kredisinde faiz oranı yüzde 1.70’ler civarında oluştu. Yani bireysel kredi maliyetine göre gençlere 0.35 puana yakın bir avantaj sunuldu.

15 bin liralık bedelli askerlik tutarını bankadan kredi olarak çeken biri açıklanan oranlara göre ayda yaklaşık 1.425 TL gibi bir taksit ödeyecek. Bu da 12 ayın sonunda toplamda 17 bin 100 lira gibi bir toplam maliyet çıkaracak.

Buna karşılık normal bireysel kredilerde maliyet aynı miktar için yıllık 17 bin 600 liraya kadar çıkıyor. Yani bedelli askerlik kredisi kullanacaklara 500 lira gibi bir avantaj sunulmuş vaziyette. Bu avantaj şayet kamu bankaları 1.70’in de altında bir rakam açıklarlarsa daha da artacak.

3 ay öteleme imkanı da var
Bankalar bedelli askerlik kredisi kullanacaklar için cazip faiz oranlarının yanı sıra
3 ay öteleme ve tahsis ücreti almama gibi ekstra kampanyalar da yaptı. Türk Ekonomi Bankası (TEB), 15 bin lira kredi tutarı ve 48 aya varan vadelerde aylık yüzde 1.70’ten başlayan faiz oranlarına ek olarak, 3 ay erteleme imkanı sundu. Şekerbank da dün bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler için hazırladığı finansman destek paketini açıkladı. Avantajlı faiz oranlarının sunulduğu kampanya kapsamında kredi tahsis ücreti de alınmıyor. ING de bedelli askerlik kredisini yüzde 1.74’ten başlayan faiz oranları 48 aya varan vadelerle sağlıyor ve 3 ay erteleme imkanı tanıyor.

Haberin Devamı