Gazete Vatan Logo

Bedellide son karar bu hafta

Meclis tatile girmeden önceki haftada yüzbinlerce gencin merakla beklediği bedelli askerlik teklifini görüşecek. Teklifte yer alan 28 günlük hizmetin kaldırılması ve bedelin artması gündemde

Bedellide son karar bu hafta

Meclis, tatile girmeden önceki haftada, terörle mücadele ile bedelli askerlik teklifleri için yoğun mesai yapacak. TBMM Genel Kurulu, yoğun mesaisini önce terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren teklif için harcayacak. Teklifin genel kurulda görüşülmesine bugün başlanacak. Meclis’in yoğun mesai harcayacağı diğer teklif ise yüzbinlerce gencin merakla beklediği bedelli askerlik teklifi olacak. Teklif bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak, daha sonra genel kurul gündemine gelecek. Teklife göre, bedelli askerlikten yararlanmak isteyip 31 Aralık 1993 tarihi de dahil bu tarihten önce doğanlar, 15 bin Türk lirası ödemeleri ve 28 gün temel askerlik eğitimi almaları şartıyla askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Değişiklik hazırlığı

AK Parti kurmayları, gelen talepleri dikkate alarak bedelli askerlik uygulamasındaki 28 günlük eğitim şartının kaldırılması konusunda çalışma başlattı. AK Parti kurmayları, kamuda ve özel sektörde çalışanlarla ilgili ücretsiz izin veya yıllık izin kullanarak askere gidebilmeleri öngörülürken, esnaf, doktor, serbest meslek sahipleri veya ihtisas yapanların zorluklarla karşılaşacakları gündeme geldi. Özellikle kendi işini yapanların iş yerlerini bir ay kapatmak zorunda kalacak olması, teklifte değişikliği gündeme getirdi. Komisyondaki görüşmeler sırasında verilecek önerge ile 28 günlük eğitim şartının kaldırılabileceği, buna karşın bedelin artabileceği belirtiliyor. Yurt dışındaki Türk vatandaşları için getirilen 2 bin Euro ve 28 günlük uzaktan eğitim şartında da değişiklik olabileceği belirtildi.

Haberin Devamı