Gazete Vatan Logo

Bedelli yapanlar izinli sayılacak

Meclis’e sunulan bedelli askerlik düzenlemesiyle ilgili bilgi veren AK Partili Muş, “Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen kamu ve özel sektör çalışanları, ücretsiz izinli sayılacaklardır. Yani iş akitleri feshedilmeyecek” dedi

Bedelli yapanlar izinli sayılacak

Bedelli askerliğe ilişkin 25 yaş, 15 bin TL ve 28 günlük eğitim şartlarını içeren yasal düzenlemenin Meclis’e sunulmasının ardından, akıllara çalışanların durumunun ne olacağı sorusu geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 28 gün eğitim süresinin kaldırılmasına ilişkin taleplerle ilgili, “Şu an bununla alakalı herhangi farklı bir düzenleme olmayacaktır” dedi. Düzenlemeden, 31 Aralık 1993 tarihinden önce doğanların yararlanacağını ifade eden Muş, askerliğe elverişsiz derecede engelli olanların da aynı bedeli ödeyerek düzenlemeden faydalanabileceğini, onların 28 günlük eğitimden muaf tutulacağını açıkladı. Muş, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ise bedelli askerlik düzenlemesi kapsamında 2 bin avro bedel ödeyeceğini ve uzaktan eğitim alacağını söyledi. Muş, bedelli askerliğe ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisinin Milli Savunma Bakanlığına verileceğine, askerliğin yapılacak yeri de Bakanlığın belirleyeceğine dikkati çekti.

Muş, bedelli askerlikten yararlanmak isteyen kamu ve özel sektör çalışanlarının ücretsiz izinli sayılacağını, yani bu süre içinde iş akitlerinin feshedilmeyeceğini vurguladı.

Haberin Devamı

20 milyon lira kaynak

Bir önceki bedelli askerlik düzenlemesi için yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin başvuruda bulunduğuna değinen Muş, “Getirdiğimiz yeni bedelli askerlik düzenlemesi şu an itibarıyla 1 milyon 324 bin civarında kişiyi ilgilendiriyor. Bir öncekinden daha fazla başvuru olacağını düşünüyorum. Hem yaş hem bedel konusunda önemli bir düzenleme” ifadesini kullandı. AK Partili Muş, elde edilen gelirin savunma sanayi ve silahlı kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında, Cumhurbaşkanının belirleyeceği istihkaklara göre dağılımının yapılacağını belirtti. Kapsama girdiği belirtilen 1 milyon 324 bin kişinin tamamının uygulamadan yararlanması halinde, devletin kasasına yaklaşık 20 milyar liralık katkı sağlayacak.

Telefon ev ve araba satıyorlar

Bedelli askerlik için şartların belli olmasından sonra, 25 yaşını geçen ve bu fırsattan faydalanmak isteyenler ilk günden kaynak arayışına girdi. Bankalar bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler için kredi düzenlemeleri yaparken bir çok kişi ise internet üzerinden evini, otomobilini hatta cep telefonunun satılığa çıkardı. Verdikleri ilanda dikkat çekmek ve hemen satış gerçekleştirebilmek için de ‘bedelliden dolayı acil’, ‘bedelli askerlik nedeniyle satıyorum’ açıklamalarını kullanarak alıcıların dikkatini çekmeye çalıştılar.

Haberin Devamı

Pilot açığına çözüm maddesi
Bedelli düzenlemesinin de bulunduğu “torba teklif”te, ordudaki pilot açığını gidermeye yönelik madde de yer aldı. Düzenlemede şöyle denildi: “Fakülte veya yüksekokullardan pilot olarak mezun olanlar ile ticari pilot lisansı veya havayolu nakliye pilotu lisansı bulunanlar öncelikli olmak üzere en az dört yıl süreli mühendislik eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olan kadın veya erkeklerden muvazzaf subay olmak için başvuranlardan gerekli şartları taşıyanlar, muvazzaf subaylığa nasbedilerek pilotaj eğitimine başlatılacaklar” Ayrıca 2020 yılı sonuna kadar harp okullarının 2, 3 ve 4. sınıflarına üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenci alınabilecek.
Akar: Hayırlı olsun
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM’ye sunulan “Bedelli Askerlik Yasa Teklifi”ne ilişkin Twitter’dan paylaşımda bulundu. “Vatanımıza, milletimize ve gençlerimize hayırlı, uğurlu olsun” dedi.
CHP: 28 gün kaldırılsın
CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, bedelli askerlikten yararlanmak için 28 gün askerlik yapma şartının kaldırılmasını istedi, profesyonel askerliğe geçilmesini önerdi. Yalım, özel sektörde çalışıp askerliğini yapmamış vatandaşların, askerlik için 28 gün iş yerinden ayrılmasının ciddi sıkıntıya yol açabileceğini savundu.

Haberin Devamı