Gazete Vatan Logo

Bedelli belli oldu: 25 yaş, 15 bin TL!

5.5 milyon kişiyi ilgilendiren bedelli askerlik düzenlemesi Meclis’e sunuldu. 28 gün askerlik var, yaş sınırı 25. 2011’de 30 bin, 2014’te 18 bin olan ücret ise bu kez 15 bin TL...

Bedelli belli oldu: 25 yaş, 15 bin TL!

Milyonların dört gözle beklediği düzenlemeyi Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan paylaştı. Torba yasada sunulan düzenleme 25 yaş sınırı, 28 gün askerlik süresi ve 15 bin TL ücret öngörüyor. Teklif önümüzdeki hafta yasalaşacak, başvurular alınacak.
6. bedelli düzenlemesinde 28 gün mecburi askerlik sürpriz oldu, 70 bin kişinin yararlandığı Kasım 2011 ve 203 bin kişinin yararlandığı Aralık 2014’teki düzenlemelerde bir gün bile askerlik yoktu. Ancak bu kez de daha önce 30 ve 27 olan yaş 25’e çekildi, 31 Aralık 1993 sınırı konuldu.

'AKLA ZİYAN YAKLAŞIM'

Turan, TBMM Basın Kapısı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki gün terörle mücadelede büyük imkan sağlayan kanun teklifi için muhalefetle görüşüp, uzlaşı ortamında bunu çıkarma talebini ilettiklerini söyledi. Ancak teklifin CHP tarafından, “OHAL’in kalıcı hale gelmesi, devamı gibi” yorumlandığını belirten Turan, bunun çok haksız ve yersiz yaklaşım olacağını vurguladı. Turan, şöyle devam etti:

“OHAL kaldırılıyor, bunda bir beis yok, farklı düşünme yok. Ancak Türkiye’mizde sanki PKK, DHKP-C, FETÖ terör örgütü, çevremizde ateş çemberi yok gibi davranmak akla ziyan bir yaklaşım olur. Terör yaklaşımlarında özellikle güvenlik güçlerimizin, yargımızın daha rahat terörle mücadele etmesi için adım atmamız gerekiyor. Teklifi OHAL’in devamı gibi yorumlamak insafsızlıktır. Sormak lazım? CHP’ye göre, hangi madde OHAL’in devamı, hukuksuzluğu hakim kılıyor, AB normlarına, uluslararası hukuka, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı? Teklifimizi, bu kriterleri göz önünde bulundurarak hazırladık. Zaman zaman söylemlerinde, ‘terörle mücadelede her zaman iktidarın yanındayız, destek olacağız’ diyen CHP, kanun teklifi geldiğinde hep yan çiziyor, ipe un seriyor. CHP’nin konunun ehemmiyetine yakışır şekilde muhalefet sergilemesini teklif ediyoruz.”

Haberin Devamı

TORBAYA EKLENDİ

Gazetecilerin önceki gün, “Bedelli askerlikle ilgili gündem var mı?” sorusuna “Meclis’in açılacağı ekimde bedelli askerlik konusunun görüşülebileceğini” ifade ettiğini hatırlatan Turan, konunun bu kadar hızlı nasıl gündeme alındığını şöyle açıkladı: “Bugün (dün) bir gelişme oldu. Sağlık Bakanlığımızın sağlık turizmini geliştirmek ve iyileştirmek için ısrarla istediği birkaç madde var. Bunun dışında Gençlik ve Spor Bakanlığımızın yasa dışı bahisle mücadele için ısrarla istediği

Haberin Devamı

bir kaç madde var. Birkaç bakanlığımızın daha buna benzer, farklı konularda talepleri var. Bu konulara ilişkin ‘torba teklifi’ Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşeceğiz. Meclis’in açılacağı ekim ayında gündeme geleceğini düşündüğümüz bedelli askerlikle ilgili konuyu da gençlerin beklentileri doğrultusunda bu teklife ekleme kararı aldık. Birkaç saat içerisinde de söz konusu kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na sunulacak.”

ŞEREF VE TALİMAT

Turan, “Ümit ediyorum, Plan ve Bütçe Komisyonu bir an önce toplanacak ve bu görüşmeleri yapacaktır. Teklifin komisyon aşaması bu hafta biterse, gelecek hafta da TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeler nihayete erecektir. Biz şimdiye kadar Ak Parti olarak hangi vaadimizi, talebimizi, gündemimizi ihmal ettik ki bunu ihmal edelim. Bunu takvimlendirmeyle ilgili sorunumuz vardı. Diğer kanunlarla birlikte çözme imkanı bulduk” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim kampanyasında söylediği, “bedelli bir ihtiyaçtır” söylemini yerine getirmenin, kendileri için şeref ve talimat olduğunun altını çizen Turan, basın mensupları aracılığıyla, gençlere ve bedelli bekleyen tüm vatandaşlara müjdeyi vermek istediğini belirtti.

Askerliğin Türk toplumunda en hassas ve kıymetli kavramlardan biri olduğunu söyleyen Turan askerlik ruhuna yakışan adımı atmanın kendileri için görev olduğunu, bu görevi yerine getirdiklerini vurguladı. Turan, “İstiyoruz ki bu, Türkiye’de profesyonel askerliğe geçişin adımı olsun. Zaman içerisinde Türkiye’de artık bedelli konuşan, talep eden insanlar ve yasalar değil, kendi içerisinde yürüyen bir sistem olsun” dedi.

'YIĞILMA VAR'

Turan, 5 milyondan fazla insanın bedelliyi beklediğini, askerin yıllık talebinin ise 300 binlerde olduğunu, yani çok büyük yığılma olduğunu bildirdi. “Bu yığılmayı bu teklifle eritmek istiyoruz” diyen Turan, “Bundan sonraki dönemlerde ümit ediyorum, ilgililer bir araya gelecektir, ilgili bakanlık bu konuda adımları atacaktır ve profesyonel orduya, askerliği de geçiş için imkan sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TEKLİF BUGÜNE KALDI

Dün Meclis’e sunulacağının açıklanmasına karşın, bedelli askerliği de içeren teklifin Meclis Başkanlığı’na sunumu “son dakika rötuşları” nedeniyle bugüne kaldı. Teklifte bedelli için yaş sınırı 25, bedel 15 bin TL olurken, 28 gün askerlik yapma şartı öngörüldü. Teklife göre düzenlemeden, 31 Aralık 1993 ve öncesinde doğanlar yararlanabilecek. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için ise bedelli ücreti 2 bin euro olacak.