Gazete Vatan Logo

Bebeklerde kalça çıkığı…

Bebek sağlığı oldukça hassas bir konu. Anne baba olarak sürekli gözü açık ve takipte olmanız gerekiyor. Gözlemleriniz, bebeğinizde gördüğünüz normal dışı belirtilerin doktora bildirilmesi sayesinde çocuğunuzun hayatının yönü tamamen değişebilir. Uzmanlara göre bu sorunlardan bir tanesi de doğuştan gelişen kalça çıkığı.

Uyluk kemiğinin, baş kısmının içinde bulunması gereken yuvadan ayrılmasıyla oluşan kalça çıkığı, farklı nedenlerle oluşabiliyor. Kalça çıkığı, bebek anne karnında gelişirken meydana gelebileceği gibi, ebeveynlerin bilinçsizce gerçekleştirdiği bazı eylemler sebebiyle de oluşabiliyor. Erken teşhis, kalıcı sakatlıkların önlenmesinde büyük önem taşıyor.
Örneğin; yenidoğan çocuklarda sıkı kundaklamanın yapılması, banyo yapıldıktan sonra bebeklerin ayaklarından asılıp başından aşağıya doğru sarkılması kalça çıkığı riskini arttırır. Ülkemizde yapılan kundaklamanın tam tersine Afrikalı zenciler çocuklarını sırtlarında veya kucaklarında taşıdıklarından buralarda kalça çıkığı daha az görülüyor.

Muayenede doğru zamanlama

Öncelikle çocuk doktoru ve sonra ortopedi uzmanının çocukları muayene etmesi çok önemli. Günümüzde kalça çıkık problemleri tanısında, ultrasonografi ve röntgen yöntemleri ile rahatsızlık gayet açık bir şekilde teşhis edilebiliyor. Uzmanlar, herhangi bir gelişme bozukluğu veya kalça çıkığı olup olmadığını anlamak için, bebeklik dönemindeki en ideal muayene, 3 ile 6. haftalar arasında gerçekleştirilen ultrasonografi incelemesinin önemine dikkat çekiyorlar. Muayenenin, bu alanda uzmanlaşmış hekimler tarafından gerçekleştirilmesi de, en az muayenenin kendisi kadar önemli.
Doğumsal kalça çıkığının olup olmadığı yürüme yaşından önce çocuğun her iki kalçasının yanlara doğru tam açılmaması, bacaklardan birinin kısa olması, bacaklardaki et kıvrımları denilen çizgilerin simetrik olmaması kalça çıkığının habercisi olabilir. Yürüyen çocuklarda ise özellikle tek tarafli çıkıklarda topallama, iki taraflı çıkıklarda ise paytak yürüyüş kalça çıkığının belirtisi olabilir. Özellikle ailesinde anne ve babasında kalça çıkığı olan çocuklarda kalça çıkığı riski normal ailelere göre daha fazla. Kardeşlerinde kalça çıkığı olan bebeklerde kalça çıkığı riski daha fazla.

Çıkık tedavisi

Kalça çıkığının tedavisine bebek doğar doğmaz başlanmalı. 1 yaşından önce kalça çıkığı tedavisi yapılan bebeklerde neredeyse tama yakın başarı görülür. Yani tamamen saglıklı kalça elde edilebilir. Bir yaşından sonraki tedavilerde yaşın ilerlemesine bağlı olarak başarı oranı düşer. Erken bebeklik dönemi kalça çıkığı tedavisinde, ara bezlerinden, ateller gibi yöntemlerden başarılı sonuçlar alınıyor. Bunların yetersiz kaldığı durumlarda çıkığın anestezi altında yerine oturtulması ve bazen de küçük cerrahi müdahaleler ve alçılı tespitlerle tedavi yapılır. Bazen açık ameliyat gerekebilir.

Ebeveynler ne yapabilir?

Anne ve babaların, bebeklerine yönelik yaptıkları bazı hatalar, ciddi sağlık sorunlarıyla sonuçlanabiliyor. Ülkemizde halen, özellikle de bazı yörelerde, bebeklere kundak yapılması sakatlıklara neden olabiliyor. Aynı şekilde, bebeklere ebeveynleri tarafından giydirilen dar ve küçük giysiler de benzer sorunlarla sonuçlanıyor. Anne ve babaların yanlış davranışları, maalesef bunlarla da sınırlı değil. Özellikle de emzirme sırasında, bebeklerin bacaklarını bitiştirerek sıkı bir pozisyonda tutmak da, kalça çıkığıyla sonuçlanabiliyor.

Haberin Devamı