Gazete Vatan Logo

Bebek hırsızı cuntacıları evlatlık yaktı!

İnsanlığa karşı suçtan müebbet cezası alan eski diktatörler dün de bebek kaçırmaktan hesap verdi

Arjantin’de insanlığa karşı suç işlemekten müebbet cezası alan eski diktatörler dün de bebek kaçırmaktan hesap verdi. Bebekken çalınarak cuntacı askere verildiğini iki yıl önce öğrenen Francisco, ifadesiyle diktatörlerin yanı sıra, üvey anne ve babasını da hapse tıktı.

Diktatörlük dönemiyle yüzleşen Arjantin’de 1976-1983 yıllarındaki rejimi yöneten diktatörlerden Jorge Rafael Videla ve Reynaldo Bignone ‘bebek hırsızlığı’ suçlamasından 65 yıl hapis cezası aldı. İnsan hakları örgütlerine göre, 30 yıl önce askeri cunta solcu muhaliflere karşı yürüttüğü savaşta 500 civarında bebeği çaldı. Bu bebeklerin çoğu askeri yetkililer veya müttefikleri tarafından büyütüldü. Plaza de Mayo Büyükanneleri adlı insan hakları örgütü, çalınan bebekleri bulabilmek için o dönem hapisteyken doğum yapan 106 kişiden DNA örnekleri aldı.

İki yıl önce öğrendi

Bu çocukların 26’sı tespit edildi. Bu bebeklerden birisi de şu anda 32 yaşında olan Francisco Madariaga idi. Francesca’nın annesi Silvia, tutulduğu hapishanede doğum yapınca bebeği elinden alınmış ve bizzat Videla tarafından o dönemde yüzbaşı olan Victor Gallo ve karısı Susana Colombo’ya evlatlık verilmişti. Üvey anne ve babasını 2010 yılına kadar gerçek ailesi sanan Francisco, 2010 yılında Plaza de Mayo Büyükanneleri örgütünün DNA testi sayesinde gerçeği öğrendi. 59 yaşındaki biyolojik babası Abel Pedro Madariaga’ya kavuşan Francisco, diğer kaçırılan 34 bebekle birlikte diktatörlere karşı hukuk mücadelesi başlattı.

Örnek teşkil edecek

Mahkeme dün kaçırılan bebeklerin verdiği ifadeler sayesinde 86 yaşında olan eski diktatör Videla’yı bebek hırsızlığının 20’sinden sorumlu olduğunu karar vererek alabileceği en büyük ceza olan 50 yıl hapse mahkum etti. Rejimin son diktatörü Bignone de 15 yıl hapis cezası aldı. Francisco ayrıca kendisini yetiştiren üvey anne ve babası aleyhinde de tanıklık yaptı. Davanın tutuklu sanıklarından olan üvey babası Gallo 15 yıl, üvey annesi de 5 yıl hapse mahkum oldu. Francisco, kendilerini 30 yıl boyunca kandıran üvey anne babasının aldığı cezanın örnek teşkil etmesini umduğunu söyledi.

Arjantin yasaları 70 yaş üzerindekilerin cezalarını evde çekmelerine izin veriyor. Videla ve Bignone, insanlık suçu işledikleri için cezalarını demir parmaklıklar arkasında çekiyorlar.

Haberin Devamı