Gazete Vatan Logo

Bebek gibi büyütülen robot yaptılar

İleri teknoloji insansı robot, birbirine geçen yüksek teknoloji nanopolimer hücrelerden üretildi. Prototipe “Hashari Samaray” adı verildi. Robot vücudunu bir yere çarptığında kızarıklar bile oluşabilecek.

Bebek gibi büyütülen robot yaptılar

Japon bilim adamları, tıpkı çocuklar gibi büyüyebilen robotlar geliştirdi. Sahibi için özel üretilecek robotlar, bebeklikten çocukluğa, ergenlikten gençliğe insan hayatının tüm evrelerini geçirecek şekilde tasarlandı.

Bilim dünyasında büyük heyecan yaratan çalışmayı yöneten Prof. Dr. Hikaru Nasinisakashi, ilk prototipin birbirine geçen yüksek teknoloji nanopolimer hücrelerden oluşturulduğunu söyledi. “Çalışmamızın insansı robot teknolojisinde bir milat olacağından şüphemiz yok” diyen Hikaru, 1,2 milyar dolarlık projenin, robot kavramının anlamını kökten değiştirecek nitelikte olduğunu savundu. Hikaru, geliştirdikleri ilk yapay zekalı prototipe “Hashari Samaray” adını verdiklerini kaydetti.

Büyüme hızı sahibine bağlı

Robotlar, sahibinin isteğine göre bebek ya da çocuk olarak tasarlanabilecek. Parçaları ileri teknoloji 3D yazıcılar yardımıyla şekillendirilecek robotlar, kompozit nanopolimer hücrenin bölünerek çoğalma yeteneği sayesinde istenen sürede büyüyebilecek. Robotun büyüme süresini ve hızını, sahibinin talebi doğrultusunda belleğine yerleştirilen büyüme ünitesi belirleyecek.

Haberin Devamı

İlk kez 2014’te Hollanda’daki Nijmegen Radboud Üniversitesi Biyo-Organik Kimya Bölümü’nden Prof. Dr. Jan van Hest tarafından üretilen yapay hücreler, laboratuvar ortamında doğal bakteriler gibi çoğalabiliyor ve temel kimyasal reaksiyonlarla temel proteinleri üretebiliyor.

Sahibine benzeyecek

Sahibine benzer yüz ve beden özellikleri taşıyacak robotlar, insanların gösterdiği duygusal tepkileri algılayabilecek. Dolayısıyla bebeklik evresindeki bir robot, kendisine gülümsendiğini algıladığında kollarını uzatarak ya da ses çıkararak tepki verebilecek.

Bir yerini çarptığında kızaracak

Çok sayıda sensörle donatılan robotların, gerçekçi olması için düştüklerinde ya da bir yerlerini çarptıklarında bedenlerinde kızarıklıklar oluşması sağlandı. Belirli zaman aralıklarında güncellenerek yaşına uygun yeni özelliklerle donatılacak robotlara, sahibinin isteğine göre çeşitli yetenekler de eklenebilecek. Bu sayede isteyenler, robotuna keman ya da piyano çalma ya da dans etme gibi özellikler ekletebilecek. Çalışma, “Robotics” dergisinde yayımlandı. Ünlü yönetmen Steven Spielberg, ‘Artificial Intelligence’ filminde benzer bir konuyu ele almıştı.

Haberin Devamı