Gazete Vatan Logo

Bebek Ali Said’i yaktılar

Radikal Yahudi yerleşimci grubu ‘Fiyat Etiketi’ üyeleri, Batı Şeria’da Filistinli bir ailenin evini kundakladı. Saldırıda ailenin 18 aylık erkek bebeği Ali Said yaşamını yitirdi

Bebek Ali Said’i yaktılar

Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere ait 2 evi kundaklaması sonucu bir bebeğin yaşamını yitirmesi, bölgede gerilimi bir anda tırmandırdı. Önceki gece Nablus kentinin güneyindeki Duma beldesinde meydana gelen olayda, radikal Yahudi yerleşimci grubu ‘Fiyat Etiketi’ne (Price Tag) mensup kişiler, Davabşa ailesine ait evle yakınlardaki boş bir evi molotof kokteylleriyle ateşe verdi. Görgü tanıkları, saldırganların evleri ateşe vermelerinin ardından yakınlardaki Yahudi yerleşkesi Maale Ephraim’e kaçtıklarını belirtti. Davabşa çiftinin evden 4 yaşındaki oğullarıyla birlikte çıktıkları, ancak 18 aylık oğulları Ali Said’i kurtaramadıkları kaydedildi.

Hemen hastaneye kaldırılan aile üyelerinin vücutlarının büyük bölümünde yanıklar olduğu, ancak hayati tehlikeleri bulunmadığı açıklandı.

Mesaj bıraktılar

İsrail polisi, yanan evin dış duvarlarında, daha önce ‘Fiyat Etiketi’ grubunun kundakladıkları binaların duvarlarına yazdığı İbranice ‘İntikam’ ve ‘Yaşasın Mesih’ ifadelerinin bulunduğunu, bu nedenle saldırının büyük olasılıkla aynı grup tarafından gerçekleştirildiğinin düşünüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

‘Fiyat Etiketi’ grubu, geçmiş yıllarda Araplara ait çok sayıda evi, ayrıca onlarca cami ve kiliseyi kundaklamıştı. Grup eylemleriyle İsrailli yerleşimcilere verilen zararları ödettiklerini öne sürüyor.

Ordu alarmda

İsrail polisi saldırıyla ilgili soruşturma başlatırken, olayı ‘terör eylemi’ olarak niteleyen ordu, Filistinlilerden gelebilecek muhtemel tepkilere karşı güvenlik önlemlerini artırdı. Olayın ardından bölgeye binlerce asker sevk edildi.

Netanyahu ‘terör’ dedi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu saldırıyı ‘menfur ve korkunç bir eylem’ diye tanımladı. Twitter hesabından açıklama yapan Netanyahu “Bu her açıdan bir terör eylemidir. İsrail devleti yapanın kim olduğuna bakmaksızın terörizme karşı sert bir tavır sergiler” diye yazdı. İsrail Başbakanlığı, eylemcilerin yakalanması için gerekli birimlere talimat verildiğini açıkladı.

Abbas mahkemeye gidiyor

Filistin lideri Mahmud Abbas, bebek Ali Said’in ölümünden İsrail hükümetini sorumlu tuttu. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, “İsrail hükümeti, yerleşim faaliyetlerine devam etme ve yerleşimcileri korumada ısrarlı olmasaydı, bu suç gerçekleşmezdi. Uluslararası toplumun sessizliği, katillerin cezasız kalması, bir bebeğin de katledilmesine yol açtı” dedi. Rudeyne sorumluların yargılanması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuracaklarını belirtti.

Haberin Devamı

‘Öfke günü’

Hamas ve El Fetih örgütleri de, saldırının sorumluluğunun İsrail hükümetine ait olduğunu belirtti. Hamas, olayın ardından cuma gününü ‘öfke günü’ ilan ederek Filistinlileri protesto gösterilerine çağırdı.