Gazete Vatan Logo

BDP’nin petrolden pay talebine ‘olmaz’ yanıtı

Enerji Bakanı, Diyarbakır’daki petrolden pay isteyen BDP’li Kışanak’a yanıt verdi: “Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı olmaz”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır’da çıkan petrolden pay isteyen BDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’a olmaz’ yanıtı verdi. Dün Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) Başkanı Fatma Semiz ve beraberindeki heyeti kabul eden Yıldız, gazeteciler BDP’li Kışanak’ın “Diyarbakır’daki enerji kaynaklarından pay istiyoruz” talebini hatırlatınca Türkiye’nin Antalya’daki turizm gelirleriyle, Dilovası’ndaki sanayi gelirleriyle, Marmara Bölgesi’ndeki ticaretiyle, Karadeniz’deki fındığıyla, her bir yanıyla, tüm sektörleriyle bütün olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, “O zaman Antalya’ya da turizm gelirlerinden, Karadeniz’e de fındık üretiminden dolayı ayrı bir uygulama yapalım. Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.

‘Türkiye bir bütün’

Yıldız şöyle konuştu: “Türkiye’nin Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a kadar bir bütün. Gerek TPAO gerekse özel şirketler olarak petrolün çıkartıldığı bölgede yollarıyla, yeşillikleriyle, ağaçlandırmayla alakalı birçok sosyal proje gerçekleştiriyoruz ama bunun o proje çerçevesinde olduğunu bilmemiz lazım. Buradan farklı mesajlar çıkartmaya çalışanlara da bu yaklaşımın doğru olmadığını açıkça söylememiz lazım. Türkiye, bütün zenginlikleriyle bir bütün. Bunu hep beraber sağlıyoruz. Bunun doğusu batısı, kuzeyi güneyi olmaz. Her birimiz kazandığımızı ortak havuza koyuyoruz ve hep beraber oradan paylaşıyoruz. Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil.”

BDP’li Çelik: Bu hakkı kazanacağız

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, petrolden pay isteyen partisinin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’a destek çıktı. Dün TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Çelik, Kışanak’a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın verdiği yanıtı şöyle değerlendirdi: “Türkiye enerji kaynağının yüzde 90’ı bölgede kurulu Karakaya, Atatürk ve Keban Barajı başta olmak üzere yüzlerce hidroelektrik santralden. Floramızı yıkıyorsunuz, faunamızı yok ediyorsunuz, coğrafyayı yaşanmaz kılıyorsunuz, yarattığınız barajlarla eko sistemi alt üst ediyorsunuz. Hak istemeye gelince ‘yok’ diyebilme lüksüne sahip değilsiniz. Biz bu talebin ardını arkasını bırakmayacağız.”

Yılda 400 milyon dolar gelir sağlıyor

Gültan Kışınak’ın açıklamalarıyla gündeme gelen Diyarbakır petrolü önemli bir ekonomik kaynak. İTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Satman, şu bilgileri veriyor: “Diyarbakır’dan çıkartılan petrolün yıllık tutarı yaklaşık 400 milyon dolar. Türkiye’deki petrol üretiminin neredeyse tamamı Batman, Adıyaman ve Diyarbakır’da bulunan bin adet kuyudan çıkartılıyor. Petrol kuyuları 3 kentimize oran olarak eşit dağılmış durumda. Ülke olarak yılda 12 milyon varilden petrol elde ediyoruz. Petrolün varil fiyatı ise 100 dolar. Bu yıllık 1.2 milyar dolarlık petrol anlamına gelir. Diyarbakır, Adıyaman ve Batman’da kent başına 400’er milyon dolarlık petrol geliri söz konusu.”

2012 yılı Sayıştay raporuna göre Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin geliri 187 milyon, giderleri ise 210 milyon lira. (Mert İnan HABER MERKEZİ)

Haberin Devamı