Gazete Vatan Logo

BDP Kongresi’ne soruşturma

BDP’nin 1. Olağanüstü Kongresi’ne soruşturma açıldı. Mahkeme polis kamerasına izin vermediği için, savcılık kongreyle ilgili çıkan haberler üzerinde inceleme başlattı.

Ankara Valiliği, Emniyet Müdürlüğü’nün, kongrenin yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Salonu içinden görüntü ve ses kaydı almak için Ankara 12. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak mahkeme, bu talebi reddetti. Kararda, CMK’nın 140. maddesine göre izin verilebilmesi için, “Suçun işlendiği hususunda kuvvetli şüphe bulunması veya başka surette delil elde edilememesi” nin gerektiği vurgulandı. Mahkeme henüz yapılmayan bir kongre için kuvvetli suç işleme şüphesinin olmayacağını gerekçe gösterdi. Bunun üzerine Emniyet Müdürlüğü, bir üst mahkeme olan 13. Asliye Ceza Mahkemesi’ni itiraz etti. Üst mahkeme de aynı kararı verdi. Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Kürşat Kayral, dünkü gazetelerde yer alan haberler üzerine soruşturma başlattı. Kayral, BDP kongresini “halkı askerlikten soğutmak”, “Siyasi Partiler Kanununa aykırılık” ve “suçu ve suçluyu övmek” suçları kapsamında soruşturacak. Soruşturma çerçevesinde, kongre salonundan görüntü olmadığı için polisin dışarda çektiği görüntüler ile televizyon kuruluşlarından alınan görüntülerle soruşturma yürütülecek.

Kongrelerde yaşanan olaylar

BDP’den önceki partiler HADEP, DEHAP ve DTP’nin kapatılma süreçlerinde etkili olmuştu. Özellikle 1996’da HADEP’in Atatürk Spor Salonu’ndaki kongresindeki Türk bayrağının PKK sempatizanlarınca indirilmesi kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti. Sonraki kongrelerde PKK’yı destekleyen sloganlar ve PKK’nın sözde bayraklar partilerin kapatılmalarına ilişkin dosyalarda yer almıştı.

Haberin Devamı