Gazete Vatan Logo

BDP dönemi bitti: Yeni bir geleceğe...

BDP’li vekiller HDP’ye katıldı. HDP Eşbaşkanı Kürkçü, ‘Yeni bir geleceğe yelken açıyoruz’ dedi. BDP Eşbaşkanı Demirtaş ile Muş Milletvekili Sakık HDP’ye geçmeyen iki isim oldu.

BDP’li milletvekilleri dün düzenlenen törenle HDP’ye katıldı. HDP’ye katılım töreni Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi. Törene, HDP Eşbaşkanları Sebahat Tuncal ve Ertuğrul Kürkçü, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Bağımsız milletvekilleri Leya Zana ve Aysel Tuğluk ile BDP’li vekiller katıldı.

‘Irkçılığa bulaşmayacağız’

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, BDP için tarihi bir gün yaşandığını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de demokratik birlik arayışlarına başka bir aşamaya geçerek, daha ciddi daha resmi bir oluşumla cevap vermek üzereyiz. Ezilen kimliklerin ortak mücadelesi, ortak sesi olmak zorundayız. Irkçılığa, faşizme bulaşmadan, bu tekçi anlayışları tekçi partileri özellikle de Türkiye’de artık milliyetçilik, ırkçılık üzerinden prim yapmaya çalışan, bu şekilde iktidara yürüyen bütün partilere karşı güçlü bir halk iktidarı alternatifi oluşturmanın zamanı gelmişti. BDP kendi çalışmalarını başka şekilde başka formatlarla sürdürecek, siyasi parti olarak varlığını koruyacak.”

Yeni bir strateji

HDP Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü de “Kürt halkı kendi kaderini değiştirirken Türkiye’yi de değiştirdi. Yeni bir geleceğe yelken açıyoruz. Sadece bir yer değiştirmiyoruz, yeni bir stratejiyi Türkiye siyasetine taşıyoruz. Türkiye, bugün yeni büyük açmazlarla, büyük yol ayrımlarıyla karşı karşıya. Yeni bir siyasete imkan açıldı. Türkiye’nin bu siyasetle tanışması için yolculuğumuzu mutlaka tamamlayacağız” dedi.

Türk: Diyarbakır Kürdistan başkenti

Törende konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ü takdim ederken “Kendisinin Diyarbakır’dan rol çalmamasını diliyoruz” esprisini yaptı. Ahmet Türk ise “Diyarbakır elbette çok önemli, Kürdistan’ın başkenti. Ama Mardin de HDP gibi, çok kültürlü çok inançlı, renkli bir kent. Mezopotamyanı’nın başkenti” dedi.

HDP Meclis grubu 27 milletvekiliyle kuruldu

Konuşmaların ardından Demirtaş ile Sırrı Sakık dışındaki bütün milletvekilleri, HDP rozeti takarak, bu partiye katıldı. Katılımın ardından HDP grubu 27 milletvekilinin katılımıyla kuruldu. Demirtaş 8 Haziran’daki BDP kongresine, Sırrı Sakık da 1 Haziran’daki Ağrı seçimlerine kadar BDP’de kalacak. Kemal Aktaş (Van), Aysel Tuğluk (Van) ve Leyla Zana (Diyarbakır) ise siyaset yasaklı oldukları için HDP’ye katılamıyorlar. Belediye Başkanı seçilmeleri nedeniyle Siirt Milletvekili Gültan Kışanak ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ün vekillikleri düşmüştü. Törene HDP’ye sert eleştiriler yönelten BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan, yurtdışında olduğu için katılmadı. Tan’ın ismi TBMM’ye sunulan BDP’den HDP’ye geçen vekiller listesinde arasında yer aldı.

Haberin Devamı