Gazete Vatan Logo

BDP-AKP arasında derin çatlak! Yanıt Türk'ten geldi

Başbakan, BDP'nin anadilde eğitim talebine çizgi çekti. Erdoğan'a cevap ise yasaklı Ahmet Türk'ten geldi.

Hükümet, BDP ile masaya oturdu taleplerini dile getirdi, Erdoğan peşin peşin kırmızı çizgilerini çekti! Ankara'daki kritik görüşme sonrası BDP'nin anadilde eğitim taleplerini kabul edemeyeceklerini söyleyen Erdoğan'a cevap, Ahmet Türk'ten geldi. Türk, anadilde kurs tekliflerini kabul edemeyeceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan Ankara'da konuştu, referandum sürecinden Topkapı'da yaşananlara kadar bir çok konuda gündemi değerlendirdi. Demokrasiden ödün vermeyeceklerine vurgu yapan Erdoğan, BDP'nin özellikle anadilde eğitim taleplerine ise set çekti. Erdoğan'ın açıklamalarını CNN Türk'te katıldığı programda değerlendiren Demokratik Toplum Kongresi eş Başkanı Ahmet Türk, anadilde eğitimi savundu, İngiltere'den örnek verdi

İşte Türk'ün açıklamaları;


"Bir dil kaybolursa, kültür kaybolur kimlik kaybolur bir halk kaybolmuş olur. Bu nedenle önemlidir. Şimdi anadil eğitimi; anadilde eğitim, bugün günümüz dünyasında bir çok ülkede artık meşru, makul bir hak olarak görülüyor. Bakınız İngiltere'de İskoçya'da hemen hemen ana dilini unutur hale gelmiştir. Bütün İskoçya'da dilini bilen nüfus sayısı yüzde 2! Bunun üzerine dil üzerine bir çalışma yapıldı. Bu çalışmalardan sonra yüzde 5'e çıktı. Arkasından İngiltere senede 120 milyon sterlin, İskoçlara vererek televizyon açtıraram bu dilin gelişmesini sağladı. Şu anda İskoçya'da İskoç dilini bilen insan sayısı yüzde 20, üniversitede genç nüfus sayısı yüzde 40'a çıktı.


KAMUSAL ALAN ÇIKIŞI

Bakın kaybolan bir dilin kurtarılması için para harcanıyor. Şimdi anadil eğitimi kurslarla özdeşleştirmekle ayakta kalma şansına sahip değil. Biz özel kurslara felan karşı değiliz. Eğer bir dil kamusal alanda işlevini göremesse o dilin yaşama şansı yok. Tüm sorun buradadır. Şimdi kamusal alanda bir işlevi yoksa neden çocuğunu kursa göndersin. Herkes dünyada ekonominin döndüğü bir ortamda işlevi olmayan bir dilin hiçbir anlamını olmayacağını, kendisini beslemeyeceğini görüyor. Biz bu nedenle dilin kamusal alanda kullanılabilir hale gelmesini istiyoruz.

Haberin Devamı