Gazete Vatan Logo

BDDK’dan 29 murakıp gözaltına alındı

BDDK’dan 29 murakıp gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen işadamlarının da arasında bulunduğu birçok kişi ile ilgili soruşturma başlattı. FETÖ/PDY’ye yönelik yapılan soruşturmayla bağlantılı olarak yürütülen soruşturma kapsamında 1 Ocak 2013 ile 30 Haziran 2014 arasında hesaplarda usulsüz sorgulama yaptığı öne sürülen 29 yeminli banka murakıbı gözaltına alındı.

17 bankaya sorgulama yapılmış

17 bankada, 50’ye yakın yeminli murakkıp ve yeminli murakıp yardımcısı tarafından, 1 Ocak 2013 ile 30 Haziran 2014 döneminde 221 kişi için 5270 adet sorgulama yapıldığı belirtildi. Bunlardan dikkat çeken 60 gerçek ve tüzel kişi hesabına ise raporda yer verildi. Raporda Yeminli murakıplar tarafından bankalarda yerinde denetim yapılırken vakıf ve dernek statüsündeki kişiler hakkında özel bir inceleme yapılmasının sık karşılaşılan bir durum olmadığı belirtildi. Raporda, TÜRGEV’in hesabının 22 kez sorgulanırken, İHH 12 kez murakkıplar tarafından sorgulandığı belirlendi. En yoğun sorgulamanın 2013 yılının Aralık ayında yapıldığı grafiklerle anlatılan raporda, hesaplarında usulsüz sorgulama yapılan işadamları ve şirketlerin bazıları şunlar: Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 20 Aralık ile 23 Aralık arasında 34 kez sorgulandı. Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin hesapları üzerinde yapılan sorgulamalarda özellik 13 farklı bankada, 13 farklı bankalar yenimli murakıbı tarafından 18 günde 355 kez sorgulama yapıldığı belirtildi. Hedef Alliance Holding A.Ş. 4 farklı bankalar yeminli murakıbı tarafınan 69 defa sorgulandı.Mehmet Cengiz’in hesaplarının 30 Mayıs 2013 tarihinde 15 kez sorgulandığı, Mustafa Latif Topbaş’ın hesapları ise iki farklı bankada üç farklı bankalar yeminli murakıbı tarafından 8 farklı günde 106 kez sorgulandı. Ethem Sancak’ın hesaplarında 4 farklı bankada 5 farklı bankalar yeminli murakıbı tarafından 81 kez sorgulandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı’na yakın isimler

BDDK tarafından gönderilen raporda şu tespitlere yer verildi: Bahsi geçen gerçek kişi sorgulamalarının müşterilerin mevduat hesaplarına odaklanması, ayrıca o dönem Başbakanlık görevini icra eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın kişiler olduğunun anlaşılması yine bazı gerçek kişilerin adının daha sonra kamuoyunda 17-25 Aralık soruşturmaları olarak geçen soruşturmalarda geçmesi dikkat çekici bulunmuştur.

Haberin Devamı