Gazete Vatan Logo

Bayramda yüzde 100 mesai!

Milyonlarca çalışan bayramlarda çalıştığı zaman ne kadar mesai alacağını merak ediyor. Fazla çalışmalardan farklı olarak bayram çalışmaları daha yüksek mesai ile ücretlendiriliyor. Peki, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda mesai tam ödenir mi? Mesai nasıl hesaplanır?

Bayramda yüzde 100 mesai!

Milli ve dini bayramlarımız yasalarımızda resmi tatil olarak tanımlanıyor. Bunlardan birisi de Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyetimizin 96. yılını kutluyoruz. Cumhuriyet Bayramı diğer milli bayramlarımızdan farklı olarak 1.5 gün tatil şekilde belirlenmiş durumda. Birçok işyerinde hem Pazartesi öğleden sonra hem de Salı yani 29 Ekim günü çalışılması da söz konusu.

Takvim'den Farku Erdem'in haberine göre fazla çalışmalardan farklı olarak bayram çalışmaları daha yüksek mesai ile ücretlendiriliyor. Fazla çalışma yapıldığında yüzde 50 fazla ödeme yapılırken, bayram çalışmalarında yüzde 100 yani tam yevmiye ödeniyor. İşçilere, milli ve dini bayramlarda çalışmazlarsa, o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için 1 günlük ücreti veriliyor.

BASINDA FARKLI HESAP

Bayramlarda çalışılan sektörlerin başında medya geliyor. Gazetecilerin çalışmaları, diğer işçilere göre farklı ücretlendiriliyor. Diğer işçilerde haftalık çalışma 45 saat olurken; gazetecilerde 48 saat, günlük çalışma ise 8 saat olarak belirleniyor. Bunun üzerindeki çalışmalar yüzde 50 fazlasıyla ödeniyor. Yani günlük 100 lira yevmiye alan bir işçi bayramda çalışınca 200 lira alırken, gazeteci tam gün çalıştığında 150 lira alıyor.

Haberin Devamı