Gazete Vatan Logo

Bayramda 400 bin kişi sahilde, 100 bin kişi yurtdışında

Bayramda 400 bin kişi sahilde, 100 bin kişi yurtdışında

KURBAN Bayramı tatili nedeniyle okulların açılış tarihinin ertelenmesiyle uzun yaz tatili fırsatı yakalayan yerli turist, sahil kentleri ve yurtdışına akın edecek. Kurban Bayramı’nda Antalya, Bodrum, Marmaris ve Kuşadası gibi tatil yörelerine 400 bin, ağırlıklı Avrupa turları olmak üzere yurtdışına da 100 bin kişinin gitmesi bekleniyor.

14 Eylül’de açılacak okullar, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Başbakanlık kararıyla 28 Eylül’de eğitim öğretime başlayacak. Bu ertelemeyle birlikte uzun yaz tatili fırsatını değerlendirmek isteyen tatilci oranı, geçen yılki Kurban Bayramı tatilci sayısına 20 gün önceden ulaştı. Turizm sektörü temsilcileri bu bayramda sahil kentleri ve Avrupa başkentlerinde bayram tatili yapacakların rezervasyonunda yüzde 50 oranında artış yaşandığını söyledi.

YÜZDE 100 DOLULUK

Kurban Bayramı’nda yoğunluk beklediklerini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, eylül ayının genelinde bir hareketlilik olduğunu söyledi. Antalya’da da bu yoğunluğun yaşandığını kaydeden Osman Ayık, okulların bayram sonrası açılması yönündeki taleplerinin yerinde olduğunun görüldüğünü dile getirdi. Eylülün genelinin iyi olacağını belirten Ayık, "İç pazar yönünden de ciddi talep oluyor. Kıyaslandığında, geçen yılın çok üstünde iç pazar trafiği devam ediyor. Bunun yansıması olarak da bayramda doluluklara çok ciddi katkı yapacak ve oteller yüzde 100 doluluğa ulaşacak" dedi.

Haberin Devamı

9 GÜN TATİL ŞANSI

Hem Kurban Bayramı hem de yaz tatilinin bayram tatiliyle birleştirilmesinden kaynaklı hareketlilik yaşandığını söyleyen Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise Kurban Bayramı’nda 9 günlük tatil oluştuğunu dile getirdi. Başkan Hacısüleyman, "Özellikle sınav, okul kayıt stresinden dolayı tatile çıkmamış olanlar, akraba ziyaretlerini yapamamışlar için önemli bir fırsat oldu. Doluluk oranı yüzde 90’ın üzerinde olur. Tatil planının son dakikaya bırakılmaması lazım. Tatil düşüncesi olanların şimdiden planlarını netleştirmesi, hem ulaşım hem otel fiyatları açısından faydalı olur. Aksi takdirde arzu ettikleri bütçe ve yerde tatil imkanı bulamayabilirler" dedi.

Haberin Devamı

ANTALYA AVANTAJLI

Kurban Bayramına daha umutlu baktıklarını belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, sıcaklığın kaçırılmayacağı son tatil fırsatı olduğundan, Akdeniz bölgesine ciddi akım olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Önümüzdeki 10 gün içinde taleplerin daha da artacağını belirten Kızıldağ, "Tahmin ediyorum yüzde 80’leri aşar, son dakika satışlarıyla da yüzde 90’ı aşar. Tercih noktasında Antalya daha şanslı. Özellikle iklim açısından Ege’de biraz daha risk var, deniz suyunun serinlemesi sözkonusu. Çocuklu ailelerin daha çok Antalya’yı tercih edeceğini düşünüyorum. Belek, Kemer, Lara, Kundu, Side, Alanya bölgeleri tercih edilen bölgeler" diye konuştu.

SATIŞLAR GEÇEN YILIN YÜZDE 50 ÜZERİNDE

Bayramda başta Antalya ve Bodrum olmak üzere sahil kentlerine yoğun talep olduğunu kaydeden ETS Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, yaklaşık 20 gün olmasına rağmen satışların geçen yılı yakaladığını ve yüzde 50 oranında artış beklediklerini söyledi. Deniz, güneş, kum tatili için son fırsat olarak değerlendirildiğini anlatan Suat Özbek, organize tur operatörleriyle tatil planı yapanların 200 bin, kendi planlamasını yapanların da 200 bin olmak üzere yaklaşık 350-400 bin kişinin sahil yörelerinde bayramı geçireceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

ÖZEL OKULLAR TATİLİ UZATMADI

Okullar ertelendi gibi görünse de bu ertelemeye özel okulların uymadığına dikkat çeken Özbek, birçok ilk ve orta dereceli özel okulun 7-14 Eylül’de ders başı yapacaklarının görüldüğünü dile getirdi. Bu nedenle herkesi kapsayan bir eğitim-öğretim yılı başlangıcı olmadığının gözlemlendiğini söyleyen Özbek, "Fiyatları kontrol ettiğimizde mevsimin tam eylülde makul seviyede olması, beraberinde uygun ödeme koşulları nedeniyle her kesime hitap edebilecek seyahat planlaması imkanı var. 100 liraya da 850 liraya kişi başı oteller bulmak mümkün. Çok geniş ürün gamı ve fiyat yelpazesi mümkün" dedi.

Haberin Devamı

YURTDIŞINDA TERCİH AVRUPA

Yurtdışı için talebin yoğun olduğunu söyleyen Özbek; İtalya, İspanya, Prag, Budapeşte, Viyana, Amsterdam, Paris, Venedik gibi Avrupa başkentlerine yönelik turların yoğun ilgi gördüğünü kaydetti. Döviz artışı nedeniyle yurtiçi tatilin daha avantajlı geldiğini de belirten Özbek, bu yıl organize tur operatörleriyle 50 bin, bir bu kadar da kendi başına plan yapanlar olmak üzere 100 bine yakın kişinin bayramı yurtdışında geçirmesini beklediklerini dile getirdi. Yurtiçiyle birlikte toplamda 500-600 bin kişinin tatil planlaması yaptığını kaydeden Özbek, "80 milyonluk bir ülke için bu rakamların çok büyük olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

ÜNLÜLER 5 YILDIZLI OTELLERDE

Kurban Bayramında özellikle Antalya ve Kıbrıs’taki 5 yıldızlı otellerde ünlüler geçidi yaşanacak. Rixos Sungate Otel’de Ferhat Göçer, Ebru Gündeş ve Volkan Konak sahne alacak. Rixos Tekirova’da Suzan Kardeş ve Gökhan Türkmen, Rixos Premium’da Enbe Orkestarası, Aşkın Nur Yengi ve Selami Şahin, Mardan Palace Hotel’de Candan Erçetin, Nuh Gemisi Otel’de Yıldız Tilbe ve Sibel Can, Acapulco Hotel’de Gülben Ergen, Merit Crystal Cove Hotel’de Muazzez Ersoy, Salamis Bay Hotel’de Linet sahneye çıkacak.