Gazete Vatan Logo

Bayram tatilinin gözdesi Bozcaada olacak

Bayram tatilinin gözdesi Bozcaada olacak

ÇANAKKALE’nin turistik tesisleri, dokuz günlük Ramazan Bayramı tatilinde, sezonun en hareketli günlerini yaşayacak. Kent genelinde turistik tesislerde doluluk oranı yüzde 90’a ulaşırken, tatilcilerin gözdesi yine Kuzey Ege’nin cenneti Bozcaada olacak.

Terör olaylarının yarattığı endişe nedeniyle turizmde zor bir sezon geçiren Türkiye, dokuz günlük Ramazan Bayramı tatiliyle nefes alacak. Assos, Bozcaada, Gökçeada gibi önemli turizm merkezlerini bünyesinde barındıran Çanakkale’de, bayram nedeniyle ortaya çıkacak talep patlamasından nasibini alacak. Bayrama daha iki haftalık süre olmasına rağmen şimdiden turistik tesislerdeki doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Ancak, turizmcilerin beklentisi bayram sonrasında da, yaz boyunca aynı hareketliliğin sürmesi yönünde.

Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu üyesi Armağan Aydeğer, Türkiye genelinde terörle ilgili yaşanan menfur olayların silsilesinin kenti de etkilediğini söyledi. Özellikle yurt dışından gelen pazarlarda çok ciddi azalmalar yaşandığını belirten Aydeğer, ancak Çanakkale’de, tarihi bir değeri olan Gelibolu Yarımadası’ndan dolayı iç pazar hareketi olarak turistik hareketin devam ettiğini ve nisan, mayıs aylarında şehrin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Ancak ramazan ayının oldukça durgun geçtiğine dikkati çeken Armağan Aydeğer, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"İç turizmin yavaşladığı bir dönem ve Çanakkale’deki tesislerimizin büyük çoğunluğu boş durumda. Ama bayram tatiliyle beraber özellikle iç pazar merkezli hareketlilik hızlanmış durumda. Başta Assos, Bozcaada gibi deniz kum ve güneşin yoğun olduğu noktalarda daha fazla bir hareket varken, şehir merkezinde de bunun yansımasını gözlemlemekteyiz. Dokuz günlük bayram tatili bütün tatil yörelerine olumlu tesir etti. Şuanda doluluk oranı şehir genelinde yüzde 90 seviyesinde. Ama bunun sadece bayramla sınırlı olduğunu söylemek gerekiyor maalesef. Bayramdan sonraki süreç şuanda çok daha çok belirgin değil."

DARALMA YÜZDE 30-40 CİVARINDA

Haberin Devamı

Yıl geneline bakıldığında ise, 2016’da özellikle dış pazar açısından Avustralya, Yeni Zelanda ve Balkan pazarlarında çok ciddi bir daralma söz konusu olduğunu söyleyen Aydeğer, "Daralmanın oranları yaklaşık yüzde 30-40 civarında. Dış pazar rezervasyonlarında bir yavaşlama var. Son iki haftada Balkan pazarıyla ilgili olumlu sinyaller alıyoruz. Özellikle son dönemde terör olaylarının biraz olsun yavaşlaması, şu anda bu pazarların biraz olsun ülkemize olan ilgisini arttırmış durumda. Tabi bunun diğer bir etkeni de özellikle Akdeniz çanağında bulunan İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin doluluklarının çok hızlı bir şekilde artmış olması ve bu bölgelerde fiyatların da aynı oranda fiyatlarında yükselmiş olması. Ülke olarak bu süreci en iyi şekilde geçirebilmek için artık terörle ilgili herhangi bir hususu yaşamamamız gerekiyor. Eğer bunu geçiştirebilirsek en azından yaralarımızı sarmak için bir takım gerekçelerimiz olacak diye umut ediyorum. İnşallah Türkiye 2016’yı birçok olumsuzluğu rağmen en az yarayla kapatabilir diye düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

BOZCAADA’DAN REZERVASYON UYARISI

Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Ülke Diler, nisan ve mayıs aylarında Bozcaada’da turizmin geçmiş yıllara göre daha iyi geçtiğini söyledi. Bayramla beraber bir yoğunluk beklediklerini ifade eden Diler, "Daha çok yine rezervasyonlu gelinmesini tavsiye ediyoruz Bozcaada’ya. Gestaş, gelen misafirlerimiz dönüşte sorun yaşamasın diye rezervasyon sistemine döndü. Gelen misafirlerimizin dönüş tarihini de belirleyip feribot için rezervasyon yaptırmalarını tavsiye ederim. Adamızda 10 bin yatak kapasitemiz var. Bayramda tamamen dolu gözüküyor şuanda. Bu sene Bozcaada’da turizm sezonunun güzel ve yüksek kapasiteli geçeceğini düşünüyoruz. Hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Diğer tatil yörelerine göre İstanbul’a, İzmir’e ve Ankara’ya olan yakınlığı, konumu ve Bozcaada’nın yaşayış şekli olarak daha çok rağbet göreceğini düşünüyoruz" dedi.

"İNSANLAR ADADA KENDİNİ GÜVENDE HİSSEDİYOR"

Adaya gelen tatilcilerin dönüş yolunda sorun yaşamaması için gerekli önlemlerin alındığını da belirten Kapı 14 adlı restoranın işletmecisi Cengiz Demir, turizm sezonunun bu yıl Bozcaada’da alıştıklarından çok erken başladığını belirterek, "Ramazan nedeniyle bir durgunluk yaşadık. Ama bayram için yapılan rezervasyonlardan çok kalabalık olacağı belli. İnsanlar burada daha güvende hissediyor kendini. Onun için bu sene çok kalabalık bir sezon bekliyoruz. Bayram için de şuan rezervasyonlar dolu" dedi.

Haberin Devamı

BAYRAM REZERVASYONLARI DOLDU

Katina Otel işletmecisi Hakan Gazi, Bozcaada’da bu sene yoğunluğun nisan ayından itibaren başladığını belirterek, "Bayram rezervasyonlarımız da doldu şuanda. Epeyce kalabalık bir bayram tatili bekliyoruz. Gelecek konuklarımıza otel ve gemi için mutlaka rezervasyonlarını yaptırmalarını öneriyoruz. Çünkü çok yoğun olacak, mağdur olmamaları için bunlara mutlaka dikkat etmeliler. Onun haricinde Bozcaada’da bu yıl temmuz ve ağustos ayı çok yoğun geçecek. Güneydeki krizden çok etkileneceğimizi düşünmüyoruz açıkçası. Bozcaada, Türkiye’nin güvenli bölgelerinde birisi. Herkesi güzel bir tatil için bekliyoruz Bozcaada’ya" dedi.